Foto: EPA

Plavci večeras slave

Kepa ušao u igru i svojim odbranama donio Chelseaju trofej Superkupa!

S. Grebović

Chelsea je osvajač UEFA Superkupa 2021. godine!

Večeras je u Belfastu na stadionu Windsor Park održano finale UEFA-inog Superkupa u kojem su se sastali pobjednici Lige prvaka i Lige Evrope iz prošle sezone.

Podsjećanja radi, londonski Plavci su u nezaboravnom finalu Lige prvaka na stadionu Dragao u Portugalu savladali favorizovani Manchester City sa 1:0 golov Havertza.

Sa druge strane, Žuta podmornica je u finalu Lige Evrope nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bila bolja od drugog kluba iz Manchestera, ekipe Uniteda. U regularnih 90 minuta rezultat je glasio 1:1.

Tim pobjedama ove dvije ekipe zakazale su dvoboj u finalu Superkupa Evrope koji je na kraju nakon penal serije pripao ekipi iz Londona.

Chelsea je bolje otvorio meč. U 6. minuti Asenjo je morao ispod prečke vaditi opasan udarac Wernera u čemu je i uspio.

Plavci su nastavili sa napadima, a ta inicijativa im se isplatila u 27. minuti. Havertz je odlično centrirao, Wener propustio loptu, a na pravom mjestu je bio Ziyech.

Samo šest minuta kasnije Villarreal je mogao do poravnanja da je samo malo precizniji bio Dia, čiji je udarac u situaciji 1 na 1 odbranio Mendy. Do kraja prvog dijela velike prilike za tim iz Londona nisu iskoristili Alonso i Zouma, dok je Alberto Moreno u sudijskoj nadoknadi zatresao prečku osvajača Lige prvaka.

U nastavku je opao intezitet napada tima Thomasa Tuchela što je Žuta podmornica iskoristila u 73. minuti. Boulaye Dia je petom sjajno proigrao Gerarda Morena koji je matirao Mendyja za poravnanje rezultata. Sa druge strane Chelsea nije u drugom poluvremenu praktički imao ozbiljnu priliku.

Dodatnih 30 minuta također nije donijelo uzbuđenja, rezultat je ostao isti, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca na kraju kojih je Chelseja bio uspješniji sa 6:5.

Zanimljivo da je pred kraj drugog produžetka u igru ušao Kepa umjesto Mendyja, što će se ispostaviti ključnim potezom budući da je španski golman odbranio dva kaznena udarca.

Nema sumnje da će Chelseaju osvajanje novog trofeja biti vjetar u leđa pred početak nove sezone u Premiershipu koji počinje za vikend, a u prvom kolu na Stamford Bridgeu će gostovati Crystal Palace.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA Super kup

Chelsea - Villarreal 1:1 ( 6:5 pen.)

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.