Izgleda nevjerovatno mršavo za svoju visinu

Mršavko "otjerao" snagatora i ušao u historiju: Težak je "samo" 76 kg, ali mu niko ne može ništa

Admin Čaušević

Kada neki igrač igra na visokom duže od decenije onda definitivno spada u kategoriju vrhunskih, bez obzira koliko se njegov kvalitet osporavao. 

Ne mogu se baš mnogi fudbaleri pohvaliti da budu nositelji igre u jednom od najvećih evropskih klubova gdje je pritisak ogroman te se iz sezone u sezonu očekuju najbolji mogući rezultati.

Iako je za svojih 189 centimetara visine težak "samo" 76 kilograma glavni akter ove priče je uspio postati i predvodnik jedne generacije te istinska legenda kako svoje zemlje tako i kluba za koji igra tokom cijele seniorske karijere.

Kada je počinjao igrati fudbal u lokalnom klubu nije ni sanjao da će jednog dana postati prvak svijeta i Evrope i to na klupskom i na reprezentativnom nivou, međutim sve to je uspio ostvariti.

Sergio Busquets je karijeru počeo u klubu CD Badia, a 2005. godine je prešao u omladinske selekcije Barcelone. Za seniorski tim je debitovao 2009. godine pod vodstvom Pepa Guardiole i od tada do danas je nedodirljiv na svojoj poziciji u veznom redu.

Njegov početak uopšte nije bio lagan pošto mu je direktna konkurnacija bio tada odlični i fizički mnogo dominantniji Yaya Toure, ali se Guardiola odlučio za španskog veznjaka.

Anonimni "mršavko" je iz tima izbacio "snagatora" Tourea koji nije imao izbora nego da napusti klub i potpiše za Manchester City gdje je izgradio status legende.

Busquets je tip igarča koji igra vrlo jednostavan fudbal, barem se tako čini. Razmišlja unaprijed i zasita rijetko griješi u predaji lopte.

"Gledate utakmicu, ne vidite Busquetsa. Gledate Busquetsa, vidite cijelu utakmicu", rečenica je Vincentea Del Bosquea koja na najbolji način opisuje španskog veznjaka.

Iako vrlo često zna biti okružen s nekoliko protivnika vrlo je snalažljiv zahvaljujući sjajnoj tehnici i u naizgled neizbježnim situacijama uvijek zna pronaći rješenje.

U karijeri je u dresu Barcelone odigrao 645 utakmica, a pri tome postigao 16 golova i imao jednu asistenciju. Neki će reći malo za igrača s tolikim brojem utakmica, ali nevidljivi posao koji uradi tokom svake utakmice je nemjerljiv.

"Savršen igrač? Falcaov skok, Puyolov karakter, Xavijeva desna nova, Messijev talent i lijeva noga, Busquetsova taktička sposobnost i Ronaldov osjećaj za gol", kazao je Iniesta.

Svakako ima i mnogo onih koji kritikuju Busquetsa zbog njegove "nevidljivosti" na terenu. Ipak, treneri imaju drugačije mišljenje te je standardan i u dresu Barcelone i u dresu Crvene furije gdje u posljednje vrijeme nosi i kapitensku traku.

Busquetsu su 33 godine i polako ulazi u jesen karijere. Onog dana kada odluči da se oprosti sigurno će ostati upamćen kao jedan od najboljih veznjaka svoje generacije.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Sa Španijom je bio prvak Evrope i svijeta, dok s Barcelonom ima čak osam titula prvaka svoje zemlje te tri Lige prvaka. U karijeri je osvojio čak 34 trofeja i među najtrofejnijim je u historiji fudbala.

Već dugi niz godina ima najveću moguću podršku svoje partnerice Elene Galere s kojom ima dva sina rođena 2016. i 2018. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.