Stara dama u ozbiljnom problemu

Juventusu prijeti najgori scenarij, među transferima koji se istražuju i Pjanićev

Edmir Škorić

Torinski Juventus našao se ponovo u centru skandala i prijeti mu potpuni kolaps.

Juventus je u velikoj nevolji zbog istarge o transferima u protekle dvije godine. Istražitelji su nedavno upali u prostorije Juventusa kako bi oduzeli dokumentaciju vezanu za financijske izvještaje, a među transferima za koje se smatra da su rađeni nezakonito su i transferi Cristiana Ronalda u Manchester United te Miralema Pjanića u Barcelonu 2019. godine. Juventus se sumnjiči da nije prijavio kapitalnu dobit.

Torinski klub je optužen da je lažirao vrijednosti čak 42 transfera u periodu od 2019. do 2021. godine kako bi ispunili propise o financijskom fair-playu i sada se suočavaju sa velikim posljedicama.

U Juventusu su svjesni da je torinsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv kluba i nekih njegovih sadašnjih zaposlenika (Andrea Agnelli, Pavel Nedved i Stefano Cerrato) i bivših zaposlenika na "prihodima od prava igrača" iz financijskih izvještaja koji su završili 30. juna 2019. , 2020. i 2021. godine. 

Juventusu prijeti izbacivanje u Seriju B, ali ne samo to. Moguće je čak i isključenje iz evropskih takmičenja u narednim sezonama.

Ako se istraga pokrene i postupak završi pravomoćnom osuđujućom presudom, može doći do značajnih negativnih posljedica za ugled te gospodarsku, kapitalnu i financijsku situaciju kluba.

Nacionalni i UEFA sustav licenciranja predviđa određene ekonomske i financijske parametre koje treba zadovoljiti, kao i određene infrastrukturne i organizacijske zahtjeve, čije ozbiljno kršenje može rezultirati odstranjivanjem Juventusa iz evropskih takmičenja.

Vrijedi podsjetiti da je 2006. Juventus bio umiješan u skandal Calciopoli. Luciana Moggija, tadašnjeg predsjednika Juventusa, istražitelji su snimili kada je vršio pritisak na pravosuđe i nezakonito kontaktirao mnoge sudije. Kao posljedica toga, Juve je izgubio dva italijanska prvenstva (2005. i 2006.) i ispao je u Seriju B.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Juventus je trenutno sedmi u Seriji A s 24 boda. Tim Massimiliana Allegrija zaostaje za vodećim Milanom, ali ima utakmicu manje jer večeras igra protiv Genoe.

Allegrija su jučer pitali da li istraga o transferima remeti atmosferu u ekipi, a on je kazao da o tome nema šta da se kaže, da je ekipa potpuno spremna i da je atmosfera dobra pred duel sa Genovom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti