Eriksen se vratio

173 dana kasnije uslijedio je novi početak daleko od očiju javnosti

Edmir Škorić

Nikada prije nije bilo tako neobično kada igrač jednostavno trči i šutira loptu prema golu, ali ovaj put riječ je o Christianu Eriksenu.

Danski reprezentativac se borio za vlastiti život prije samo šest mjesec, nakon što je dobio srčani udar u utakmici protiv Finske na Euru, zbog čega mu je kasnije ugrađen defibrilator na srcu i on kreće u sasvim novi život.

Eriksen je bio pod ugovorom s Interom, ali pravila u Italiji su takva da nije mogao sa ugrađenim defibrilatorom igrati, pa će, sve su šanse, karijeru nastaviti u bivšem klubu Ajaxu.

173 dana nakon infarkta Eriksen je prvi put trenirao s loptom na terenu danskog Odnesea. Trčao je, dodavao, šutirao i radio čunjeve. Nema fotografija i videa, jer su on i trener željeli da se sve odvija daleko od očiju javnosti i da se u tišini polako vraća nogometu.

Eriksen nije odustao od karijere, pokušat će da je oživi, no sada je najvažnije da se osjeća dobro, da je počeo trenirati, a naredne bi sezone mogao zaigrati ili u Nizozemskoj ili u nekoj drugoj ligi, a to bi mogle biti lige u Engleskoj, Danskoj ili Belgiji jer je u tim zemljama dopušteno igrati s defibrilatorom.

Eriksen ostaje pod brigom kardiologa, podvrgava se stalnim pregledima, a svaki sljedeći korak - poput povratka na teren - pomno je planiran. Kako prenosi "L'Equipe", Danac se nada da će u januaru saznati više o svojoj budućnosti.

Pred njim je još mjesec dana individualnog treninga, daleko od fotoaparata i kamera, da se vrati u najboljoj formi. Ali njegov agent ističe da nema žurbe, da je nogomet sada u drugom planu, a da je sve podređeno njegovom zdravlju i sigurnosti.

U svakom slučaju, raduju vijesti o Eriksenovim treninzima i svi istinski ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu žele ga što prije vidjeti na zelenom terenu i u nekoj takmičarskoj utakmici.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Podsjetimo da je prije Intera igrao u Tottenhamu i Ajaxu, mada je kao dječak prve korake učio u Odnseu gdje sada i trenira. Za reprezentaciju Danske odigrao je 109 mečeva i postigao je 36 golova.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.