Sve je jasno

Messi efekat: Barcelona je bez Argentinca drugorazredni evropski klub

Eldar Ganibegović

Barcelona je sinoć u 6. kolu Lige prvaka doživjela debakl od Bayerna, bilo je 3:0.

Taj poraz, uz pobjedu Benfice nad Dynamom (2:0), značio je i ispadanje iz Lige prvaka, a nakon 17 godina klub će se naći u Evropskoj ligi, drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju.

Ono što je zanimljivo, jeste da kroz svoj 17-godišnji boravak u Barceloni, Lionel Messi nije igrao u Evropskoj ligi. Katalonski div je posljednji put Evropsku ligu igrao u sezoni 2003/04., a Messi je debitovao sezonu poslije, 2004/05.

Sedamnaest godina nakon toga, Messi je napustio Barcelonu, a Barcelona Ligu prvaka. Messi efekat, reklo bi se.

"Messi je godinama nosio potopljeni Titanik na leđima, a prije dvije godine je zamalo sam osvojio tripletu. Nevjerovatno. Barcelona bez Messija ide u Evropsku ligu, dok je Juventus bez Ronalda završio prvi u grupi ispred aktuelnog prvaka Evrope", istakao je Rafael Hernandez, španski novinar, nakon sinoćnje utakmice.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Podsjetimo, Messi je s Barcelonom Ligu prvaka osvojio četiri puta, a posljednji put 2015. godine otkada je klub u velikom padu.

Ove sezone je Argentinac s PSG-om prošao u osminu finala i to kao drugoplasirani u grupi A s 11 bodova, bodom manje od prvoplasiranog Manchester Cityja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.