Pogledajte i sami

Zmajevi ne žele u Litvaniju, a u njoj odjekuju poruke protiv Putina i podrške Ukrajini

Eldar Ganibegović

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine po svemu sudeći neće odigrati utakmicu 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Vilniusu protiv Litvanije kako je bilo zakazano za dva dana.

FIBA je odbila zahtjev KSBiH za odgodu ove utakmice iz sigurnosnih razloga, ali naši košarkaši svejedno neće ići u prijestolnicu ove baltičke zemlje.

"Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba", rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

I dok naši opravdano strahuju od situacije u Litvaniji, sinoć se 'gore' sasvim normalno odigrala utakmice Eurolige između Žalgirisa i Real Madrida, a domaćin je u Kaunasu kojeg Bosanci i Hercegovci rado pamte, rezultatom 68:47 savladao Real Madrid.

Na toj utakmici na tribinama koje su bile ispunjenje s oko 6.500 navijača poslane su poruke podrške Ukrajini, uz uvrijedljive poruke za predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Pogledajte o čemu se radi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.