Nositelji još uvijek nisu poznati

Rat u Ukrajini uticao na jakosne skupine žrijeba za SP: Šta to znači za Srbiju i Hrvatsku?

Admin Čaušević
Teme:

FIFA je u utorak saopštila da je došlo do određenih promjena u jakosnim skupinama žrijeba za Svjetsko prvenstvo. 

Žrijeb će biti održan 1. aprila u Dohi, a interesantno da će do tada biti poznato 29 od 32 učesnika Munidjala u Kataru.

Interesantno da do sada nisu poznati ni svi nositelji. Sigurno je da će u prvoj jakosnoj skupini osim Domaćina Katara biti još Belgija, Francuska, Brazil, Argentina i Španija.

Ako se plasira na završni turnir među osam nositelja će biti i Italija, ako se to ne desi onda će to mjesto preuzeti Portugal, a ukoliko i Portugal ne završi na Mundijalu, onda u prvi šešir seli Danska.

Italija i Portugal se nalaze u istom kosturu baraža iz eurozone te je jasno da jedna od ove dvije reprezentacije neće na Svjetsko prvenstvo.

Zbog rata u Ukrajini neće biti poznati svi evropski predstavnici jer će posljednji učesnik biti poznat u junu pošto je meč Ukrajine i Škotske odgođen.

FIFA je odlučila da se tri posljednja učesnika nađu u četvrtom šeširu što će utjecati na neke od reprezentacija.

Tako bi se Vels ili Ukrajina koji se nalaze u istom kostur baraža u normalnim okolnostima našli u trećem, a ovako će završiti u četvrtom šeširu što znači i teža grupa.

Što se tiče Srbije i Hrvatske kod ove dvije reprezentacije neće biti promjena. Hrvati imaju zagarantovano mjestu u drugom, a Srbi u trećem šeširu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Posljednja tri učesnika će biti poznata u junu kada će se osim završnice evropskog baraža sastati još azijski predstavnik protiv južnoameričkog, te predstavnik Okeanije protiv predstavnika iz regije Sjeverne i Srednje Amerike.

Podsjećanja radi, Svjetsko prvenstvo se igra od 21. novembra do 18. decembra na osam stadiona smještenih oko katarske prijestolnice Dohe.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.