FIFA zbog Ukrajine razmišlja o neviđenom presedanu

Predsjednik FS Velsa potvrdio

FIFA zbog Ukrajine razmišlja o neviđenom presedanu

A. Čaušević

Rat u Ukrajini je napravio ogromne promjene u svijetu sporta. 

Rusija je praktično izbačena iz svih takmičenja, a u petak je iz Suda za sportsku arbitražu (CAS) stigla odbila rusku žalbu na suspenziju svih klubova iz reprezentacija iz FIFA-inih i UEFA-nih takmičenja.

Rusija će tako i definitivno propustiti Svjetsko prvenstvo jer neće nastupiti u baražu koji se igra za desetak dana. S druge strane za Ukrajinu bi mogao biti napravljen neviđeni presedan.

I Ukrajina je trebala u martu igrati u baražu i to protiv Škotske, ali meč te dvije selekcije je prolongiran za juni, dok će drugi polufinalni par između Austrije i Velsa biti odigran po planiranom.

Međutim, moglo bi se desiti da Ukrajina ode na Svjetsko prvenstvo, a da ne i zaigra baraž. Potvrdio je to FS Velsa, Noel Mooney.

Naime, prema njegovim riječima FIFA razmišlja da Ukrajnice uz pomoć specijalne pozivnice pošalje na Mundijal u Katar.

"Iz velške perspektive ako bi se to moglo realizovati, to bi bila jako dobra stvar. Bilo bi ljudski da ako ne mogu igrati u junu, onda dobiju pozivnicu", rekao je Mooney.

"Ali onda bi to značilo da na Svjetskom prvenstvu zaigraju 33 ekipe, jer su u našem žrijebu ostali Vels, Škotska i Austrija, a za nas je velika stvar plasirati se na Svjetsko prvenstvo."

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Mooney je kazao da ne bi imao ništa protiv da tri preostale reprezentacije igraju za plasman, a da se Ukrajini dodijeli specijalna pozivnica.

Ipak, kako je kalendar takmičenja već kreiran i da će turnir trajati 28 dana, ubacivanje 33. reprezentacije se čini itekako teškim, međutim poznavajući FIFA-u i moć politika ništa nije nemoguće.

Promo

Top Komentari

Fareus1921
Glupa ideja iskreno, po tome i Palestinu treba pozvati
6 1
DamirT
*****a,a Jugoslaviju izbacise sa EP kad je poceo rat.Yebala ih Ukrajina,ko da je samo tamo rat
1 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti