Ko će u društvo najboljih?

Borba za Premijer ligu: Dva mjesta, šest kandidata - hoće li međusobni dueli biti odlučujući?

Adnan Beganović

Osim velike borbe za izlazak na evropsku scenu i ostanak u društvu najboljih, do kraja fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini gledat ćemo i veliku borbu za ulazak u Premijer ligu iz prvih entitetskih liga.

Do kraja šampionata u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine i Prvoj ligi Republike Srpske ostalo je da se odigra još 11 kola, a pogledom na tabele može se vidjeti da će se za ulazak u elitu ravnopravno boriti šest ekipa, po tri iz oba prvenstva.

U Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine ravnopravno za plasman u elitu do kraja sezone vjerovatno će se boriti Igman iz Konjica, GOŠK iz Gabele i TOŠK iz Tešnja.

Igman je trenutno prvoplasirani sa 41 bodom, GOŠK ima 39, a TOŠK 38 ali ekipi iz Konjica na ruku ne ide raspored. Naime, Igman će do kraja sezone šest puta gostovati, a pet mečeva će odigrati na svom terenu s tim da će na noge i trećeplasiranom TOŠK-u.

I ekipa iz Tešnja do kraja sezone će odigrati šest gostujućih i pet domaćih mečeva s tim da je jedan od gostujućih i onaj sa GOŠK-om. Upravo ekipa iz Gabele ima najpovoljniji raspored, no u isto vrijeme ima i lošiji međusobni omjer od Igmana što na kraju može biti od velikog značaja. U prvom dijelu sezone GOŠK i Igman su remizirali u Gabeli (0:0), dok je u drugom Igman slavio na domaćem terenu s minimalnih 1:0.

Igman je u prvom dijelu sezone pobijedio TOŠK s minimalnih 1:0, a u Tešnju će ove dvije ekipe snage odmjeriti u 27. kolu. TOŠK je i u duelu sa GOŠK-om u prvom dijelu sezone pretrpio poraz i to u Tešnju (0:2), a u 22. kolu će ove dvije ekipe odigrati svoj drugi meč u sezoni.

Prva liga FBiH

kolo domaćin gost rezultat
2.  GOŠK Igman 0:0
17. Igman GOŠK 1:0
7. TOŠK GOŠK 0:2
22. GOŠK TOŠK -:-
12. Igman TOŠK 1:0
27. TOŠK Igman -:-

Sve tri ekipe do kraja sezone imaju "odraditi" šest domaćih i pet gostujućih mečeva, a Slobodi realno u prilog ne ide što osim u Doboju gostuje i u Krupi.
Krupa je trenutno prvoplasirana sa 46 bodova, Sloboda iz Novog Grada ima bod manje, a Sloga za vodećom ekipom zaostaje pet bodova, ali Dobojlije ne treba otpisivati, pogotovo što će do kraja sezone u Doboju dočekati Krupu i Slobodu.U Prvoj ligi Republike Srpske situacija je veoma slična onoj u Prvoj ligi Federacije BiH s tim da se tek očekuju "sudari" tri ekipe koje se bore za elitu.

Prvi međusobni duel pretendenata za ulazak u elitu biće odigran u 23. kolu kada Krupa na svom terenu dočekuje Slobodu. Pet kola kasnije, tačnije u 28 Sloboda gostuje u Doboju, dok će se meč Sloge i Krupe odigrati u 26. kolu.

Što se tiče međusobnih mečeva odigranih u prvom dijelu sezone sve tri ekipe su upisale po jednu pobjedu. Sloga je slavila u Krupi rezultatom 1:0, dok je poražena na gostovanju u Novom Gradu (2:0), a Krupa je pak u Novom Gradu slavila sa 2:1.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dakle, šest ekipa će se po svemu sudeči boriti za ulazak u društvo najboljih, a na kraju bi upravo međusobni susreti mogli biti odlučujući.

Prva liga RS

kolo domaćin gost rezultat
8. Sloboda Krupa 1:2
23. Krupa Sloboda -:-
11. Krupa Sloga 0:1
26. Sloga Krupa -:-
13. Sloboda Sloga 2:0
28. Sloga Sloboda -:-
Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.