Wolfsburg je tada slavio sa 5:1

Dan kada su Džeko, Misimović i Grafite uništili Bayern: O golovima Džeke i Grafitea se i danas priča

Endin Čaušević

Bayern prethodnih desetak godina dominira u njemačkoj Bundesligi i odavno nismo vidjeli da im je neki klub pružio otpor. Zadnja je to uradila Borussia Dortmund, a prije toga nevjerovatan udarac zadao im je Wolfsburg.

Wolfsburg je 2009. godine nakon nevjerovatnog proljetnog dijela sezone uspio da se probije na prvo mjesto i dođe do titule prvaka Njemačke iako to ni najvatreniji navijači ovog kluba pred početak sezone nisu očekivali.

Vukovi su tada imali zaista nevjerovatnu generaciju koja će ostati upisana zlatnim slovima u historiju ovog kluba, a i danas navijači prepričavaju sjajne utakmice ove ekipe iz sezone 2008/09.

U ekipi Wolfsburga tada su briljirali bh. reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović koji su pored brazilskog napadača Grafitea činili okosnicu ove ekipe, te su obilježili nestvarnu sezonu u Bundesligi.

Dovoljno je reći da su Grafite i Džeko bili na vrhu liste strijelaca, dok je Misimović bio daleko najbolji asistent lige. Grafite je zabio 28, a Džeko 26 golova u sezoni za pamćenje, te je Misimović imao čak 20 asistencija što je tada bio rekord Bundeslige.

Wolfsburg je te sezone oduševljavao iz utakmice u utakmicu, ali navijači ovog kluba će posebno pamtiti jedan meč.

Naravno, to je okršaj protiv Bayerna koji se igrao na današnji dan 2009. godine kada je Wolfsburg pred svojim navijačima pobijedio s čak 5:1 i već tada je bilo jasno da bi ovaj klub zaista mogao doći do titule.

Domaći su poveli u 44. minuti golom Gentnera na asistenciju Misimovića, ali već u narednom napadu Bavarci su poravnali na 1:1 kada se u listu strijelaca upisao Luca Toni. No, u drugom poluvremenu na scenu su stupili Džeko, Misimović i Grafite.

Džeko je u 63. minuti uspio da zabije pogodak za 2:1 nakon što mu je asistirao Schafer, a Dijamant je samo tri minute kasnije zabio i svoj drugi gol na ovoj utakmici o kojem se i danas priča.

Tada je Misimović odlično uposlio Džeku koji je na fantastičan način uspio da primi loptu i krene ka golo Rensinga, a zatim ga je rutinski savladao za 3:1 i veliko slavlje navijača Wolfsburga.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U finišu utakmice konačne udarce Bavarcima zadao je Grafite. Brazilac je u 74. minuti pogodio za 4:1, a samo tri minute kasnije isti igrač je zabio vjerovatno najbolji gol u karijeri za konačnih 5:1.

Grafite je nevjerovatnim driblinzima ismijao defanzivce Bayerna, a zatim je petom zabio pogodak za 5:1 i potpunu ludnicu na tribinama stadiona Wolfsburga. Ova utakmica će sigurno ostati upamćena još dugo, a golova se možete prisjetiti na videu ispod.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.