Mourinho je zaista 'Posebni'

Otjerali su ga iz kluba, ali poslije ovog što je napravio od stida ga ne bi oči smjeli pogledati

Eldar Ganibegović

Sinoć je u Tirani odigrano premijerno finale Konferencijske lige, a prvi trofej u ovom takmičenju osvojila je Roma. 

Vučica je u finalu pogotkom Zaniola iz 32. minute savladala Feyenoord i tako osvojila svoj prvi trofej nakon 2008. godine kada su bili pobjendici italijanskog Kupa i Superkupa.

Sinoćnji naslov za Romu nosi još jedan veliki značaj, jer je to prvi Romin trofej u Evropi nakon 1961. kada je osvojila Kup velesajamskih gradova, a donio im ga je portugalski stručnjak Jose Mourinho.

Portugalac je tako postao jedini trener koji u svojim vitrinama ima osvojena sva tri aktuelna UEFA-ina takmičenja, nakon što je osvajao Ligu prvaka s Portom i Interom, te Evropsku ligu s Portom (tada Kup UEFA) i Manchester Unitedom.

Upravo ljudi iz Manchester Uniteda koji su ga doslovno otjerali s klupe ovog kluba sada ne bi trebali imati obraza da ga u oči pogledaju.

Naime, 2017. godina bila je posljednja u kojoj su Crveni đavoli osvojili neki trofej, a te trofeje osvojio je upravo Mourinho. Prvo je 2016. na početku sezone osvojen engleski Superkup, a kasnije Evropska liga i engleski Liga kup.

U decembru 2018. Mourinho je dobio otkaz na klupi Manchester Uniteda, no otada klub s Old Trafforda nije osvojio apsolutno ništa.

Ova sezona im je bila jedna od najošijih, a klub su s klupe predvodili prvo Ole Gunnar Solksjaer, a nakon njega Ralf Rangnick. Rezultat svega bio je ispadanje iz domaćih kupova, iz Lige prvaka u osmini finala i što je najgore pozicija u Premiershipu koja vodi u Evropsku ligu, a ne u elitno evropsko takmičenje.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dakle, nakon što je United "šutno" Mourinha, Posebni ima jedan osvojen trofej, a Đavoli niti jedan.

Mourinho je nakon otkaza u Unitedu pauzirao do novembra 2019. kada je preuzeo Tottenham, a od ljeta 2021. na čelu je Rome i već u prvoj sezoni je klubu iz prijestolnice Italije donio trofej, te je sinoć najavio da će sigurno ostati u klubu i naredne sezone. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.