Traži da se zaustavi rat

Legendarni Pele poslao poruku Vladimiru Putinu

Edmir Škorić

Brazilska nogometna legenda Pele u srijedu je javno zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine njegovu "opaku" i "neopravdanu" invaziju na Ukrajinu, nekoliko minuta prije nego što je ukrajinska reprezentacija igrala meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ukrajinci su slavili u gostima kod Škotske s 3:1 i ima još jedan korak do odlaska na Mundijal u Katar. Ostalo je još da za tri dana gostuje Walesu i pobjednik tog meča odlazi na SP.

"Želim iskoristiti današnju igru kao priliku da uputim zahtjev: Zaustavite ovu invaziju. Ne postoji argument koji može opravdati nasilje", rekao je Pele u izjavi objavljenoj na Instagramu.

"Ovaj sukob je opak, neopravdan i ne donosi ništa osim boli, straha, užasa i tjeskobe", poručio je bivši legendarni nogometaš.

Pele i Putin zadnji put su se susreli u Moskvi 2017. tokom Kupa konfederacija, prvenstva koje se održavalo prije Svjetskog prvenstva. Ruski čelnik je Pelea nazvao jednim od svojih omiljenih igrača.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Kada smo se sreli u prošlosti i razmjenjivali osmijehe popraćene dugim rukovanjem, nisam mislio da ćemo jednog dana biti podijeljeni kao danas", napisao je Pele, koji je bio prvi brazilski ministar sporta 1990-ih.

Podsjećanja radi, invazija Rusije na Ukrajinu traje od 24. februara, iako se na početku smatralo da će sve potrajati samo nekoliko dana.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.