Jedno od trenerskih "oružja"

Mikel Arteta koristio metode koje koristi Feđa Dudić, urodilo je plodom

Edmir Škorić

Najnovija epizoda "Sve ili ništa: Arsenal" prikazuje Mikela Artetu kako jednu objavu sa društvenih mreža postavlja na taktičku ploču u svlačionici kako bi inspirirao svoje igrače.

Nakon što je Brentford pobijedio Arsenal s 2:0 na otvaranju premierligaške sezone 2021/22, pojavila se objava na Twitteru Ivana Toneyja, nogometaša Brentforda, koji nije postigao gol protiv Topnika, ali se odlučio narugati londonskoj ekipi.

Kada je došlo vrijeme za revanš ovih timova u drugom dijelu sezone, Aretat se sjetio te objave na Twitteru, pa je istom odlučio motivisati svoje igrače. On je objavu sa Twittera isprintao, te ju je zalijepio u svlačionici na ploču na kojoj inače ispisuje formaciju i igračima prenosi svoje taktičke zamisli. Na kraju je to sve urodilo plodom jer je Arsenal pobijedio kao domaćih s 2:1. Sada već bivši napadač Arsenala Alexandre Lacazette čak je ismijavao Toneyja, tvitajući istu poruku svog kolege nakon Arsenalove pobjede na Emiratesu.

Slične stvario radio je i današnji trener Sarajeva Feđa Dudić na klupi Veleža. Uoči jedne utakmice protiv Radnika iz Bijeljine, Dudić je u svlačionicu postavio papir sa izjavom tadašnjeg trenera Slobodana Starčevića, koji gostima nije davao ni promil šanse pred meč, a Rođeni su to iskoristili i na kraju slavili.

Zanimljivo da je Dudić isto uradio i uoči gradskog derbija sa Zrinjskim u kojem su Rođeni također slavili.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Očigledno je motivisanje igrača za pojedine trenere jedno od oružja, a sjetimo se samo kako je svojim izjavama legendarni bivši bh. selektor Ćiro Blažević podizao igrače do visina i oni bi, bez obzira na razliku u kvalitetu, zahvaljujući tom "nabrijavanju" znali da prave velike stvari...

Što se tiče Artetinog tima, prošle sezone nije uspio da izbori plasman u Ligu prvaka, ali je u novoj sezoni dobro počeo, pošto je u 1. kolu Premiershipa u petak pobijedio s 2:0 Crystal Palace u gostima.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.