Najava dvomeča Konferencijske lige

Slovaci podgrijavaju atmosferu s historijom Zrinjskog: "Dugo godina bio je zabranjen"

Edmir Škorić

Prvak Bosne i Hercegovine, HŠK Zrinjski, ima priliku da ispiše historiju bh. fudbala.

Historijski uspjeh Mostarci su već napravili tako što su došli u play-off Konferencijske lige. Ispali su od Sheriffa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a onda u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu izbacili albansku Tiranu i kazahstanski Tobol.

Plemiće u play-offu očekuje dvomeč sa Slovanom iz Bratislave, koji je dobro namučio grčki Olympiakos i kladionice ga vide kao favorita pred mečeve sa našim predstavnikom. Prvi duel igra se u četvrtak u Mostaru, a slovački mediji uveliko su se raspisali o ovom dvomeču.

Portal Pravda.sk, kao jedan od najutjecajnijih u Slovačkoj, prisjetio se i same historije HŠK Zrinjski.

"HŠK Zrinjski Mostar je profesionalni nogometni klub iz Mostara u Bosni i Hercegovini. Klub igra u lokalnoj Premier ligi i posljednjih je godina među najboljim momčadima u zemlji. Uspješno je osvojio sedam naslova prvaka. Zadnji u junu", počinje svoj tekst Pravda.

"Klub domaće utakmice igra na Stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru. Kapacitet mu je 9000 sjedećih mjesta (ranije 25 000), no 1970-ih i 1980-ih pojedine utakmice privlačile su i više od 35 000 gledatelja. Svojevremeno je to bio drugi najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Navijači kluba se zovu Ultras Mostar. Grupa je osnovana 1994. godine. Njihova službena pjesma je "Gori brate" i sa tribina bodre svoj klub - Stajanje. Boje su im crna, bijela i crvena", navedeno je u tekstu.

Onda se novinar dotakao historije Plemića.

"Klub su osnovali hrvatski omladinci 1905. godine i najstariji je nogometni klub u zemlji. Nakon Drugog svjetskog rata zabranjeni su svi klubovi koji su igrali u hrvatskom natjecanju za vrijeme Jugoslavije, a među njima je i Zrinjski. Godine 1941., nakon nacističke invazije na Jugoslaviju, proglašena je fašistička marionetska država pod nazivom Nezavisna Država Hrvatska. Stvorena je nogometna liga, a kada ju je odobrila FIFA, Zrinjski joj je pristupio. U konkurenciji je odigrao nekoliko povijesnih utakmica protiv Gradanskog Zagreba. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska poražena je od pokreta otpora jugoslavenskih partizana. Zrinjski je - kao sredstvo nacionalističke propagande - bio dugo godina zabranjen. To je trajalo od 1945. do 1992. godine. Nakon osamostaljenja Bosne i Hercegovine klub je reformiran. Svoj prvi naslov prvaka osvojio je u sezoni 2004./2005", piše Pravda.sk.

U tekstu se još navodi kako mu je najveći rival mostarski Velež s navijačkom grupom Red Army.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Oba tabora podijeljena su po etničkoj liniji, jer su mostarski Ultrasi gotovo isključivo Hrvati, a Crvenu armiju čine većinom Bošnjaci. Ovakva etnička podjela često dovodi do nasilnih sukoba prije, tijekom i nakon mostarskog derbija. Štoviše, neke ekstremne skupine Red Armyja inspirirane su radikalnom ljevicom, dok su Ultras Mostar radikalno desničari, što samo produbljuje njihovo rivalstvo", objašnjeno je u tekstu.

Inače, Zrinjski se ranije već sastajao sa Slovanom. Bilo je to u ljeto 2009. godine, kada su Mostarci kod kuće dobili s 1:0 golom Kordića, ali su u revanšu izgubili s 4:0 i tako ispali u kvalifikacijama za LP.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.