Zrinjski se počastio sjajnim pojačanjem, imat će pravo nastupa u mostarskom derbiju

Potpisao Nigerijac

Zrinjski se počastio sjajnim pojačanjem, imat će pravo nastupa u mostarskom derbiju

E. Škorić

HŠK Zrinjski je sinoć proslavio historijski plasman u play-off Konferencijske lige i imat će priliku da napravi ono što nije nijedna ekipa u BiH prije njih.

Plemići su izbacili kazahstanski Tobol i igrat će sa Slovan Bratislavom dva meča u play-offu, pa bh. prvak ima apsolutno pravo da se nada grupnoj fazi, što bi naravno bilo prvi put za jedan tim unutar granica naše države.

Dan kasnije nakon velikog uspjeha u Konferencijskoj ligi, stigla je vijest da je Abdulu Zubairu novi igrač mostarskog kluba.

Radi se o Nigerijcu Abdulu Zubairu koji ima 23 godine, igra na poziciji ofanzivnog veznog, a karijeru je do sada gradio igrajući za GBS Akademiju iz Nigerije, odnosno Trenčin iz Slovačke.

On je u Trenčin došao još 2017. godine i do sada je odigrao ukupno 157 utakmica. Dao je četiri gola, a ima i 16 asistencija u slovačkom prvenstvu.

Danas je registrovan kao novi igrač Zrinjskog, ali pravo nastupa ima 19. avgusta.

Oglasi

Zrinjski ovog vikenda ne igra protiv Širokog Brijega svoj meč petog kola zbog obaveza u Evropi. Vidjet ćemo hoće li biti još odgoda, ali ako ih ne bi bilo, pravo nastupa bi Nigerijac stekao u šestom kolu (20./21. avgust) kada se bude odigrao mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog.

Početak sezone Zrinjski se bazirao na evropske mečeve i za sada mu zaista dobro ide, dok je u prvenstvu odigrao dva meča i ima skor od jedne pobjede (Leotar) i jednog poraza (Željezničar), ali ima i dva zaostala meča koja tek treba da odigra.

U slučaju plasmana u grupnu fazu Zrinjski ostaje bez određenog iznosa novca!

Bosna i Hercegovina opet ima predstavnika u play-offu nekog UEFA-inog takmičenja.

Premijer liga je jedno od rijetkih evropskih nacionalnih prvenstava koje još uvijek nije dalo predstavnika u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja.

Oglasi

Prije dvije godine Sarajevo je moglo do grupne faze Europa lige, ali je Celtic bio snažniji. Sada do grupne faze, ali Konferencijske lige može Zrinjski.

Zrinjski je kao prvak BiH eliminisan od Sheriffa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali su Plemići svoju snagu demonstrirali u pretkolima Konferencijske lige.

Izabranici Sergeja Jakirovića su eliminisali Tiranu i Tobol, a posljednja prepreka je odlični Slovan. Prvak Bratislave će sigurno biti itekako teška, ali ne i nepremostiva prepreka.

Ono što može radovati sve u mostarskom klubu je i odlična zarada od ovogodišnjeg evropskog izleta čime bi trebali biti pokriveni gubici ostvareni prošle godine kada nisu nastupili u Evropi.

Koliko novca je zaradio Zrinjski?

Oglasi

UEFA svakog prvaka svoje zemlje nagradi sa 260.000 eura, ali i taj novac je uslovaljen kao što se može i vidjeti u zvaničnom dokumentu.

Naime, navedeni iznos dobijaju samo prvaci koji se nisu plasirali u grupnu fazu nekog od UEFA-inog takmičenja.

"Svaki prvak koji se ne plasira u grupnu fazu Lige prvaka, Europa lige ili Konferencijske lige će dobiti 260.000 eura", navodi se u dokumentu.U slučaju da izbaci Slovan Zrinjski će ostati bez 260.000 eura, ali će svejedno dobiti bogatstvo za bh. standarde.

Plasman u grupnu fazu Konferencijske lige vrijedi 2.94 miliona eura. Obzirom da bi Zrinjski do grupne faze igrao čak četiri runde kvalifikacija (LP plus KL), a svaka vrijedi po 100.000 eura Plemići plasmanom u grupnu fazu mogu do iznosa od 3.34 miliona eura.

U slučaju da ispadne od Slovana Zrinjski će dobiti 260.000 eura kao šampion, zatim po 100.000 za tri runde kvalifikacija (jedno u LP i dva u EL), te za eliminaciju u play-offu u iznosu od 750.000 eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovdje je važno napomenuti da se 100.000 eura dobije u slučaju prolaska kvalfikacione runde, a u slučaju ispadanja fiksirani iznos za određenu rundu kvalifikacija. Što je eliminacija kasnija to je veći iznos.

Dakle, prema trenutnom stanju stvari prvak BiH od UEFA-e ima zagarantovanih 1.31 miliona eura.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ljacmu1
Velik igrač !
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi