Nikom ništa nije bilo jasno

Protiv Ajaxa je dosuđen jedan od najbizarnijih penala ikada, ali sve je "po zakonu"

Edmir Škorić
Teme:

Bizarna situacija dogodila se tokom utakmice druge nizozemske lige između U21 tima Ajaxa i Rode Kerkrade.

Mladi tim Ajaxa (Jong Ajax) gostovao je u Kerkradi kod ekipe Rode, te je poražen s minimalnih 1:0, a jedini pogodak viđen je u 67. minuti i to nakon što je Vente realizovao penal.

Upravo je izboreni penal bila jedna od centralnih tema, ne samo u Nizozemskoj nego i u ostatku svijeta.

Golman gostiju iz Amsterdama nastavio je s igrom i dodao loptu do Kiki Pierija, ali je došlo do velikog nesporazuma između njih dvojice. Pieri je mislio kako golman još nije pokrenuo akciju i da će loptu izbiti s ruba peterca. Stoga je defanzivac Ajaxa uzeo loptu u ruke i stavio je na peterac.

U ovoj situaciji sudija je svirao igranje rukom u šesnaestercu i pokazao na jedanaesterac, što je Prija zaprepastilo. Unatoč protestima, sudija nije promijenio svoju odluku. Šansu je iskoristio Rody Dylan Vente koji je sigurnim udarcem svladao protivničkog golmana i tako Rodi obezbijedio tri boda.

Nešto slično dogodilo se u utakmici njemačkog Superkupa između Leipziga i Bayerna, kada je Dani Olmo "nasamario" Bavarce.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Nakon jedne od akcija Španac je prepustio loptu igračima Bayerna, ali nije ju izbacio u aut, već ju je ostavio odmah uz liniju na način da ona nije cijelim opsegom napustila igralište. Lucas Hernandez to nije primijetio i kada je uzeo loptu u ruke, dosuđen je prekršaj i slobodni udarac za Leipzig.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.