Pronašao je svoj mir

Nekada najskuplji fudbaler svijeta, a sada pravi med da prehrani porodicu

Admin Čaušević

Kada je potpisoa za evropskog velikana fudbalski svijet je ostao u čudu, ali jedan događaj mu je zauvijek promijenio život. 

Ono što su danas normalni transferi prije tri decenije su bili svjetski rekordi. Prvi transfer veći od 10 miliona eura je značio i svjetski rekord.

Nakon što je odigrao nekoliko odličnih sezona u dresu Torina, najveći klubovi na Apeninima su počeli licitaciju za Gianluigija Lentinija, svojevremeno sjajnog krilnog napadača.

Pobjedu je na kraju 1992. godine odnio Silvio Berlusconi koji je Italijana doveo u svoj Milan za tada vrtoglavih 13 miliona funti. U tom trenutku je to bio apsolutni svjetski rekord.

Nekoliko sedmica nakon transfera, Lentini je doživio saobraćajnu. Zadobio je frakturu lobanje i nekoliko dana je bio u komi. Od tada više nije bio isti igrač.

Kobna nesreća je uticala i da izgubi mjesto standardnog reprezentativca zbog čega i propustio Svjetsko prvenstvo 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

"U to vreme bilo je nemoguće reći ne Rossonerima, uradio bih sve ponovo. Nedostaje mi Svjetsko prvenstvo sa reprezentacijom, da. Kvalifikovao sam se da odem u SAD, a onda se dogodila saobraćajna nesreća", rekao je Lentini.

Dres Milana je nosio naredne četiri godine, uspio je skupiti skromnih 60 nastupa i postići svega tri gola. Poslije toga je igrao za Atalantu u tandemu sa tada mlađahnim Filippom Inzaghijem.

Poslije toga je igrao za niz niželigaša, a od fudbala se oprostio sa 40 godina. Danas se bavi pčelarstvom i proizvodi med kako bi prehranio svoju porodicu.

"U životu nikad ne reci nikad. Ova avantura me fascinira, kontakt sa prirodom i nova iskustva", kazao je ovaj 53-godišnjak.

"Manje je stresa nego u fudbalu, ali klimatske promjene i pesticidi ugrožavaju opstanak pčela.

Interesantno da se na teglama sa medom nalazi njegova fotografija iz igračkih dana. Vjerovatno kako bi na sebe skrenuo pažnju i uspio prodati što više pakovanja.

"Nikada nisam volio život fudbalera van terena. Ozloglašenost, kontroverze i sve ostalo. Volio sam da igram lopte i to je to. Kad sam rekao dosta, bilo mi je mučno. Sada mislim da je prekasno da se vratim u taj svijet. Niko me nikada nije tražio, ali to nije problem", rekao je Lentini.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Sa Torinom za čije se njegovo ime najviše vezuje je osvojio dvije Serije B. Jednu na samom početku, a drugu na zalasku karijere. Odveo je ovaj tim do finala Kupa UEFA 1992. godine kada je u dvomeču bio uspješniji Ajax. 

Iako se s Milanom nije previše naigrao, kao član Rossonera u zrak je podigao trofeje Lige prvaka, tri Scudetta i tri italijanska Superkupa.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.