Foto - EPA

Iz generacije u generaciju

Znate li priču o Marcosu Alonsu, Marcosu Alonsu i Marcosu Alonsu?

Midhat Šljivak

Marcos Alonso postao je novi član Barcelone.

Iskusni 31-godišnji lijevi bek je nakon šest godina napustio londonski Chelsea i potpisao je ugovor s katalonskim velikanom.

Marcos Alonso je počeo karijeru u Real Madridu. Prošao je omladinske kategorije Kraljeva, ali Barcelona je tim s kojim njegova porodica ima iskustva.

Njegov otac koji nosi isto ime Marcos Alonso također je igrao za Barcelonu. Karijeru je počeo u Realu, zatim je tri godine proveo u Atleticu, a dres katalonskog kluba nosio je od 1982. do 1987. godine.

Ljubiteljima fudbala iz tog perioda poznat je kao Marcos, igrao je krilnog fudbalera i s Barcom je osvojio titulu prvaka 1985. godine.

Interesantno je svakako da u porodici postoji i treći Marcos Alonso. Djed aktuelnog igrača Barcelone nosio je isto ime i također je bio fudbaler.

Međutim, za razliku od sina i unuka, ovaj Marcos Alonso nije nosio dres Barcelone. Karijeru je počeo u Racingu, a zatim je osam godina igrao u Real Madridu (1954-1962).

S Realom je osvajao brojne trofeje. Nosio je nadimak Marquitos, igrao je kao defanzivac i osvojio pet titula prvaka Španije i pet titula prvaka Evrope.

Interesantno je da su sva trojica nosila dres reprezentacije Španije. Time je ispisana povijest fudbala u ovoj zemlji.

Najstariji Marcos Alonso je odigrao je dvije utakmice za nacionalni tim, srednji Alonso je 22 puta oblačio dres Crvene furije, a najmlađi ima devet nastupa.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Foto - EPA

Da je i pokojni Marquitos igrao za Barcelonu to bi bio zaista nevjerovatan slučaj da su tri generacije nastupale za Real i Barcelonu te za reprezentaciju Španije.

I ovako su zaista rijedak slučaj u svijetu fudbala.