Ni VAR nije dovoljno dobar

Italijani nakon kontroverze u Torinu u oktobru prave veliku promjenu!

Edmir Škorić

Ne stišava se bura nakon kontroverze oko poništenog gola domaćeg tima u remiju Juventusa i Salernitane (2:2) u nedjelju navečer.

Podsjećanja radi, Juventus je gubio s 0:2 pred svojim navijačima, uspio da izjednači na 2:2, a onda je iz kornera duboko u sudijskoj nadoknadi Arkadiusz Milik glavom postigao gol za 3:2 i za veliko slavlje. Poljak je zbog skinutog dresa dobio žuti, odnsono crveni karton, da bi ubrzo VAR poništio pogodak zbog navodnog ofsajda Bonuccija.

Ispostavilo se da je riječ o velikoj pogrešci, jer je naknadno objavljena fotografija na kojoj se vidi kako je prilikom izvođenja kornera, Salernitanin veznjak Candreva bio najbliže golu. Candreva je bio 2.9 metara od osnovne linije, a Bonucci 3.42 m.

Jasno je da je napravljen ogroman propust, ali povratka nema, Juve je ostao bez dodatna dva boda, iako u Italiji ne prestaju pisati o ovom propustu sudijske ekipe i VAR sobe.

Ogormna pogreška koja je izazvala i nastavit će izazivati mnogo kontroverzi, ali mogla bi biti posljednja takve vrste.

Kako javlja La Gazzetta dello Sport, ideja vodstva Serije A je da postane prvo prvenstvo koje će koristiti poluautomatski ofsajd, a radi se na tome da se to postigne već tokom mjeseca oktobra.

S ovom tehnologijom, pozicija igrača bit će uspostavljena s neviđenom preciznošću, a vrijeme za donošenje odluke o ofsajdu trebalo bi se smanjiti sa sadašnjeg prosjeka od 70 sekundi, na oko 25.

Dvanaest kamera "pratit će 29 kretnji svakog igrača, zahvaljujući 50 sličica u sekundi i lopti, povezanoj sa senzorom".

Neoprostivi nestanci poput Candrevinog trebali bi biti prošlost, iako su čelnici Italijanske udruge sudija, Lorenzo Casini i Alfredo Trentalange, sazvali hitan sastanak koji bi se mogao održati ove sedmice kako bi analizirali najnovije slučajeve.

Juve je i dalje bijesan i ne prihvaća opravdanja VAR-a koji je mogao izgubiti igrača zbog ljudske pogreške. Uskoro, barem za ofsajde, više ne bi trebalo biti dvojbi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Iako smo tu rečenicu već izgovorili prije par godina i slijepo vjerovali da će VAR biti rješenje i da više nećemo imati pogrešne odluke. Međutim, jasno je i iz ovog i iz more drugih primjera da tehnologija nije najpreciznija.

Uostalom, svi se slažu da se izgubila čar same igre zbog učestalih prekida, čekanja, detaljnih pregleda na montirou i sl. Ako pitate navijače i igrače Juventusa, bolje bi bilo da je nekako nema ako već ne radi kako treba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.