SP 2010

Udarac samo jednog čovjeka je uspio natjerati Drogbu da se pomoli Bogu

Edmir Škorić

Didier Drogba bio je vrhunski napadač i jedan od najboljih u svoje doba, ali mnogo lakše je do pobjeda i trofeja dolazio u svom bivšem klubu Chelseaju nego u dresu nacionalnog tima.

Drogba je kao igrač Chelseaja osvojio čak četiri naslova prvaka Engleske, a u sezoni 2011/12 i Ligu prvaka. Tu su i razni trofeji u kupovima, no s reprezentacijom Obale Slonovače nije imao puno uspjeha.

Tokom Svjetskog prvenstva 2010. godine njegova selekcija bila je u grupi sa Portugalom, čiji vođa je bio Cristiano Ronaldo, koji je i danas u 37. godini aktivan i nastupaće u Kataru na Mundijalu.

U susretu Obale Slonovače i Portugala viđena je jedna od situacija koja se eto i danas prepričava. Tada je strašni Drogba bio prisiljen da se moli na klupi, a sve upravo zbog Ronalda.

U 11. minuti Ronaldo je primio loptu, okrenuo majstorski Yayu Tourea i s oko 35 metara uputio raketu prema golu. Stativa je spasila Obalu Slonovače, a kamere su odmah uočile Drogbu koji se doslovno molio Boga da ta lopta ne odsjedne u mreži.

Hvatao se za glavu i krstio, a po mnogima bi, da je lopta završila u mreži, ovo bio jedan od najboljih pogodaka u historiji Mundijala.

Drogba je u tom susretu bio rezerva, ušao je u 66. minuti, a duel je završen rezultatom 0:0. Portugal se kao drugi plasirao dalje, dok su "slonovi" bili treći sa bodom manje i ostali su bez nokaut faze.

Međutim, Ronaldov san o tituli svjetskog prvaka završen je u osmini finala jer su poraženi od konačnog pobjednika, Španije.

Ronaldo je cijelo ljeto bio na naslovnicama nakon što je u junu šokirao Manchester United zahtjevom za transferom. Dugo se špekulisalo o njegovom odlasku, ali njegov agent Jorge Mendes nije mu našao adekvatan klub koji igra u Ligi prvaka, pa je Portugalac ostao.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Peterostruki osvajač Zlatne lopte postigao je svoj prvi pogodak u sezoni prošle sedmie u 2:0 pobjedi Uniteda nad Sheriffom u meču Evropske lige. Menadžer Erik ten Hag je nakon te utakmice rekao kako je "Ronaldu ovaj gol bio potreban".

Hoće li Ronaldo ostati na Old Traffordu i nakon ove sezone? Samo će vrijeme pokazati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.