Početak iz snova za reprezentativca BiH

Musa je u Superkupu nadmašio zvijezde poput Lulla i Mirotića: "Mi smo djeca rata..."

Edmir Škorić

Džanan Musa imao je početak iz snova otkako je došao u Real Madrid.

Ponajbolji košarkaš Bosne i Hercegovine ovog je ljeta potpisao za Real i već sada se može zaključiti da je napravio pravi potez, nakon što je prethodno bio MVP španske lige kao igrač Breogana.

U Sevilli je prošlog vikenda Musa s Realom osvojio Superkup Španije i to je prvi njegov trofej u Madridu, a tu je svega nekoliko sedmica. Imao je rposjek od 20 poena, pet asistencija u 30 minuta provedenih na parketu.

Ubacio je 21 koš u polufinalu protiv Betisa, potom 19 u finalu protiv Barcelone. To je najbolji učinak jednog igrača u završnici Superkupa kada je Real u pitanju. Nikola Mirotić je 2013. ubacio 38 poena u dva meča, a Sergio Llull godinu dana kasnije 37 poena.

Musa je briljirao i u nekoliko predsezonskih mečeva, te je mnogima odmah postalo jasno da je Bosanac stigao da napravi velike stvari.

"Džanan ima veliki talenat za dribling i dodavanje, on stvara mnoge stvari. Bit će to vrlo važan resurs. Apsolutno sam uvjeren da će obilježiti jednu eru u Real Madridu", kazao je trener Reala Chus Mateo.

U januaru 2021., nakon što je napustio NBA, potpisao je za Efes u Turskoj. Odigrao je samo 11 minuta u Euroligi u godini Atamanova prvog naslova. Raskinuo je ugovor, iako mu je ostalo još dvije godine, da bi otišao u Lugo. Mnogi su to protumačili kao korak uantrag, ali je to bila, kako i sam Džanan reče, "najbolja odluka u mom životu".

A onda je nakon fantastične sezone u Lugu stigao potpis za Real, koji je došao prije kraja regularne faze Lige, iako je to objavljeno tek mjesecima kasnije. Musu u Madridu sada gledaju kao Luku Dončića, smatraju da će, poput Slovenca, napraviti ogromne stvari.

Novinari u Španiji ističu da je Džanan dobar prijatelj s Lukom Dončićem, da je kao kadet donio BiH zlato i da je sa samo 11 godina otišao u Sarajevo iz Bihaća, da bi kasnije kao 15-godišnjak debitovao za zagrebačku Cedevitu.

Pojavile su se usporedbe s Dončićem i obojica su u NBA stigli iste godine (2018.) i u istoj dobi (19).

Potražite više informacija na temu ACB liga:

"Narod Jugoslavije ima veliku samodisciplinu. Mi smo djeca rata. Kad sam se rodio (1999.) već je bilo gotovo, ali sam to osjetio jer mi je otac bio u vojsci. Bio je odgovoran za 2000 vojnika. Kada vidite kako ljudi umiru, prirodno je da se za nešto borite i da imate emocije. Užas rata učinio nas je jačima", rekao je Musa u intervjuu za Sports Illustrated.

U Madridu je jako brzo stekao status velikog igrača, pokupio simpatije i na najbolji način predstavio se zahtjevnoj publici koja dolazi na mečeve Reala i pod riječi "usjeh" vidi samo i isključivo trofeje i ne samo one u Španiji nego i na međunarodnoj razini.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.