Šta kaže matematika?

BiH u grupi sa šest selekcija? Bez zvučnih protivnika, ali protiv igrača o kojem se najviše priča

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina će u nedjelju saznati svoje rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

UEFA je već ranije odlučila da 53 reprezntacije (Njemačka ne igra zbog domaćinstva, Rusija suspendovana) budu podijeljene u 10 kvalifikacionih grupa. Sedam po pet, te tri po šest reprezetnacija.

Bosna i Hercegovina je u drugom šeširu te može završiti u grupi sa pet, ali i šest reprezentacija. Ono što je sigurno je to da će učesnice finala Lige nacija(Španija, Hrvatska, Italija i Nizozemska) završiti u grupi sa pet reprezentacija.

Posljednjih dana pojavile su se razne kombinacije o mogućim protivnicima BiH, bazirane na vjerovatnoći. Ukoliko bi se Zmajevi našli u grupi sa šest rivala grupa bi bila povoljna, ali i jako nezgodna.

Iz prvog šešira Zmajevi bi dobili Poljsku, a iz trećeh Norvešku. Dakle, naš nacionalni tim bi mogao igrati protiv Roberta Lewandowskog te Erlinga Haalanda, fudbalera o kojem se najviše priča u posljednje vrijeme.

Osim Poljske i Norveške, reprezentacije iz preostalih šešira su Kazahstan, Gibraltar i Andora. Selekcije protiv kojih svakako ne bi trebalo biti problema.

Ipak, vrlo često se desi da matematika pogriješi pa ishod žrijeba u stvarnosti bude potpuno drugačiji zbog čega sve prognoze treba uzeti sa rezervom.

odsjećanja radi jakosne skupine izgledaju ovako:

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža u kojem BiH već ima osiguran nastup kao pobjednik svoje grupe Lige nacija.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.