Mujdža govorio o problemu koji danas ima bh. reprezentacija, pa se osvrnuo i na priče o klanovima

Bivši bh. reprezentativac pričao o svojoj karijeri

Mujdža govorio o problemu koji danas ima bh. reprezentacija, pa se osvrnuo i na priče o klanovima

E. Čaušević

Mensur Mujdža bio je dio legendarne generacije reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je 2014. godine uspjela izboriti historijski plasman na Svjetsko prvenstvo koje se tada igralo u Brazilu.

Mujdža je bio tada jedan od najvažnijih igrača u našoj reprezentaciji jer je igrao odlično na poziciji desnog beka, te mnogi smatraju da smo nakon njegovog odlaska imali najviše problema upravo da nađemo zamjenu za tu poziciju.

No, konačno nakon godina i godina čekanja pojavio se Amar Dedić koji je oduševio sve igrama u mečevima protiv Crne Gore i Rumunije i pokazao je da smo konačno dobili pravo rješenje na poziciji desnog beka.

Mujdža je za bh. reprezentaciju odigrao "samo" 37 utakmica i zbog teške i nezgodne povrede koju je zadobio u meču protiv Francuske 2011. godine nije upisao više nastupa, ali je svejedno uspio ostaviti veliki trag.

Karijeru je završio sa svega 33 godine jer se nikada nije uspio oporaviti u potpunosti zbog te povrede i ostaje žal što je na takav način morao da ide u penziju.

Mensur Mujdža - SportSport.ba

Oglasi

Mujdža je danas posvećen trenerskom poslu i već nekoliko godina radi u Gorici nakon što se vratio u Zagreb nakon završetka karijere.

Prije nekoliko dana gostovao je u Podcastu Inkubator gdje je pričao o svojoj karijeri i planovima za budućnost, a naravno nezaobilazna tema bila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine koju ovaj 38-godišnjak pomno prati.

Mujdža je objasnio šta je najveći problem našeg tima koji je godinama bio u padu što se tiče rezultata, te je poručio da tek sada ekipa liči na pravi tim koji ima potencijal.

"Rekao bih da se u kratkom periodu koji su bili okosnica reprezentacije oprostilo. Neki radi povreda, neki su jednostavno odustali i teško je nadoknaditi takvu količinu igrača i kvalitetu koja je u tom trenutku reprezentacija imala. S obzirom da je već prošlo neko vrijeme mislim da se trebala ta reprezentacija stabilizirati. Možemo reći da se ta stabilost dobila tek sada s obzirom da se osvojilo prvo mjesto u grupi i to je pozitivan rezultat", počeo je Mujdža i nastavio.

"Međutim, to samog tog rezultata bilo je jako puno lutanja. Jako puno igrača se pokušavalo isprofilirati kroz utakmice reprezentacije. Mislim da su htjeli stvoriti igrače za reprezentaciju kroz mečeve reprezentacije. Tu se isprobavalo jako puno igrača i nije se mogao stvoriti neki kostur ekipe, nije se mogla dobiti nikakva stabilnost i bilo je dosta lutanja. S obzirom da je bila takva situacija nisu došli ni rezultati. Vjerujem da je sada u zadnje vrijeme može se vidjeti da je to neki broj od 25 ili 26 igrača koji su stalno na okupu i guraju naprijed. Naravno, tu treba dati i trenerima i igračima malo vremena i s ovim prvim mjestom nadam se da će stvari krenuti naprijed".

Oglasi

Osvrnuo se i na činjenicu da smo nakon Mundijala propustili veliku priliku da odemo na Evropsko prvenstvo 2016. godine koje se tada igralo u Francuskoj.

"Mi smo imali priliku nakon Mundijala u Brazilu kvalifikovat se na EP koje je bilo prošireno. Tu smo kiksali i stvarno šteta. Toj generaciji koja je otišla na SP je trebalo jedno četiri-pet godina da mi dođemo do tog uspjeha. Nažalost dva puta smo naletjeli na Portugal u play-offu. Portugal je ipak puno veća reprezentacija i bilo bi puno veća šteta da nema Portugala na tom takmičenju nego BiH".

Mensur Mujdža – dio historijske generacije i jedan od najboljih bekova koje  smo imali – Reprezentacija.ba

"Ali, hoću da kažem nama je trebalo puno bez obzira na kvalitet. Trebalo nam je pet-šest godina da odemo na veliko takmičenje. Nije lako i zato je bitno što prije stvoriti kostur reprezentacije i stabilnost i da se onda gura naprijed".

Također, pričao je i o toj nevjerovatnoj generaciji naše reprezentacije koju smo imali prije desetak godina.

Oglasi

"Nadam se da će se ponoviti. Ali, kako stvari stoje ne izgleda tako. Ima nekolicine mladih igrača koji su u dobrim klubovima i imaju budućnost ispred sebe. Svaki igrač koji je tada bio u reprezentaciji je bio nositelj u svom klubu i to je velika stvari, teško je nadomjestiti jednog igrača koji igra na takav način, a ne 2-3 ili više", priča Mujdža i potom se na dotaknuo i Emira Spahića kojeg je spomenuo voditelj.

"Spahić je bio vrhunski štoper. Bilo je pitanje samo vremena kada će doći taj iskorak u top klub i u pravu si kada kažeš da je nekolicina igrača bila na toj granici. Neki i jesu dostigli to. Falio je možda mali taj iskorak, ali sam siguran da se oni neće žaliti na svoje karijere. Većina njih još igra i siguran sam da su zadovoljni svojim karijerama".

Voditelj ga je pitao kako je bilo igrati tada s velikim zvijezdama poput Edina Džeke, Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića...

"Bilo je tu dosta igrača. Kasnije su došli Begović, Lulić, Salihović, Medunjanin... Džeko je odličan, prije svega bili smo super ekipa. Nije bilo nikakvih klanova što su navijači nekada znali potencirati. Normalno je da imaš neku svoju grupu s kojom se više družiš, grupe neke jesu bile, ali to nije ništa loše to je normalna stvar i u reprezentaciji i u klupu. Ali sve skupa kada bi došli na teren moglo se vidjeti da smo bili dobar tim. Moj cimer j bio Lulić tako da smo bili malo više povezani. On je bio čak kapiten Lazija, ostat će zapisan kao legenda jer je dao u finalu Kupa gol protiv Rome. Odličan je, malo šaljiv i uvijek je bila dobra zezancija. Takva je većina bila i Džeko i Spahić i Misimović...".

Oglasi

"Kada sam ja došao oni su već bili u reprezentaciji. Došao sam i Freiburga iz jedne discipline i dolazim u reprezentaciju gdje mislim sada je to ipak najviši nivo. Međutim, naišao sam na jednu opuštenu atmosferu, čak sam se zabrinuo na početku i bilo mi je čudno, ali zapravo je to jedna super stvar i ta atmosfera je baš godila kada dođeš iz kluba. Bilo mi je veliko zadovoljstvo igrati i jedva sam čekao utakmice reprezentacija".

"Ostat će taj standard koji smo postavili u svakoj utakmici koju smo igrali većinom u Zenici mi smo u 20-30 minuta radili takav pritisak na protivnika da bismo obično poveli sa jedan ili dva razlike. Uz pomoć navijača smo uspjeli slomiti protivnika skoro svaki put".

Tema je bila i uplitanje politike u sport i reprezentaciju, a Mujdža je dao svoj odgovor.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Mi to nismo osjetili tada. Stvarno mi to nismo osjetili, svako ko je bio na terenu je dao 100% bez obzira ko je i šta je bio i kako se zvao. Ne mogu reći da sam osjetio da neko zabušava zbog nekih stvari ili da namjerno nešto radi ili da igra što je neko i nešto".

Dio u kojem Mujdža priča o bh. reprezentaciji možete pogledati u videu ispod od 12:35.

Top Komentari

Brazuka
Zašto samo prepisujete od drugih stranica?
1 0
C.Banks
Vidi Malude na slici sjećam se nekoliko ga je puta faulirao prije nego ga uništio. Pa je nastavio Mujdža igrati nije svjestan da je slomljen zglob. Do kraja utakmice isti Maluda je nastavio terorisati naše igrače i grubo faulirati. Da ga je srest negdje pa mu noge polomit
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi