BiH u kvalifikacijama za Euro 2024 čeka regionalni derbi?

Zmajevi ne mogu protiv Kosova

BiH u kvalifikacijama za Euro 2024 čeka regionalni derbi?

A. Čaušević

Fudbalska reprezentacija BiH će u nedjelju saznati svoje rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Ne toliko sjajnim igrama koliko odličnim rezultatima u Ligi nacija Zmajevi su osigurali mjesto u drugom šeširu žrijeba i nalaze se u vrlo povoljnoj poziciji.

Svoje rivale bh. reprezentativci će saznati u nedjelju 9. oktobra kada je na programu žrijeb, a velika je vjerovatnoća da Zmajevi završe u grupi sa Sjevernom Makedonijom.

Sjeverna Makedonija je jedina reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije protiv kojih Zmajevi do sada nisu igrali takmičarske mečeve pošto je UEFA ranije odredila da BiH ne može biti u istoj grupi sa Kosovom.

U kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva pa i Ligi nacija bh. reprezentativci su odmjeravali snage sa Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, a sada bi mogao doći red i na Makedonce.

Naime, prema statističkim prognozama vjerovatnoća da će Sjeverna Makedonija iz drugog šešira dobiti Bosnu i Hercegovinu iznosi 12.5%.

Oglasi

Osim BiH statistički gledano Makedonci imaju najviše šansi da osim sa BiH završe u grupi još sa Portugalom, Armenijom i Maltom.

Naša reprezetnacija je sa selekcijom Sjeverne Makedonije do sada igrala isključivo prijateljske mečeve. Učinak je izjednače sa po pobjedom na obje strane i pet remija.

Dakle, radilo bi se o eventualnoj grupi sa pet protivnika. Iz perspektive reprezentacije BiH ova grupa daje realne šanse za historijski plasman na Euro.

U kvalifikacijama će nastupiti ukupno 53 selekcije. Njemačka kao domaćin ima osiguran direktan plasman te su odbili učešće u kvalifikacijama, dok je Rusija suspendovana. Selekcije će biti podijeljenje u 10 grupa. Sedam sa po pet timova, te tri sa po šest timova.

Oglasi

Podsjećanja radi jakosne skupine izgledaju ovako:

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža u kojem BiH već ima osiguran nastup kao pobjednik svoje grupe Lige nacija.

Promo

Top Komentari

user1646074464
U članku nije objašnjeno zašto ne mogu igrati Bih i Kosovo.
0 0
AmellemA
Alime, dobar si ti musliman.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi