Jakirović i Ivančić fizički napadaju kapitena Leotara

Šta kaže Disciplinski pravilnik?

Skandal, skandal, skandal: Jakiroviću i Ivančiću prijeti isključenje iz bh. fudbala?

Adnan Beganović

Šef struke HŠK Zrinjski, Sergej Jakirović i njegov saradnik Marin Ivančić, učestvovali su u fizičkom obračunu nakon utakmice Leotar - Zrinjski.

Premijer liga Bosne i Hercegovine osnovana je prije 20 godina i od tada do danas na i oko premijerligaških terena dešavale su se mnoge stvari. Bilo je fizičkih obračuna igrača, napada na službena lica, verbalnih sukoba trenera koji su mogli prerasti i u fizičke te dosta toga. No, nikada se nije desilo da 20 minuta nakon utakmice u fizičkom obračunu učestvuju treneri jedne i igrači druge ekipe. Do jučer.

Naime, nakon utakmice Leotar - Zrinjski koja je završila bez pobjednika ispred stadiona Police došllo je do fizičkog obračuna u kojem su u glavnim ulogama bili šef stručnog štaba Zrinjskog, Sergej Jakirović i jedan od njegovih saradnika Marin Ivančić, te kapiten Leotara Đoko Milović.

I vjerovatno bi sve bilo zataškano da neko od prisutnih nije izvadio mobitel i snimio neviđenu bruku o kojoj će se sasvim sigurno danima pisati u bh. medijima, ali i onim evropskim.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama jasno se vidi kako pomenuti Jakirović fizički nasrće na kapitena Leotara Đoku Milovića dok se u pozadini čuju glasovi, vjerovatno igrača Zrinjskog: "Ne šefe, nemoj šefe". U istom trenutku dok Jakirović nasrće na Milovića, sa leđa u stilu nekih junaka iz akcionih filmova skače jedan od članova stručnog štaba Zrinjskog, Marin Ivančić, i nogom udara kapitena Leotara. Par minuta kasnije i njega neko iz mase udara, vjerovatno neko od aktera iz FK Leotar i tu se završava jedan od snimaka koji su ugledali svjetlo dana. 

Dakle, nezabilježene scene u bosanskohercegovačkom, ali vjerovatno i u evropskom fudbalu i bez obzira šta im je prethodilo, ponašanje članova stručnog štaba aktuelnog prvaka naše zemlje i ostalih učesnika incidenta je za svaku osudu i za nadati se da će nadležni organi Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine provesti istragu i postupiti onako kako im Disciplinski pravilnik nalaže.

A, ukoliko istraga bude sprovedena bez pritisaka sa strane i odluke Disciplinske komisije budu donesena na osnovu onog šta piše u samom Pravilniku, Jakirović i Ivančić neće više raditi u bh. fudbalu, bar na duži vremenski period, a i ostali učesnici incidenta će se suočiti sa žestokim kaznama.

Ljudi, koji prije svega trebaju biti pedagozi, a onda fudbalski treneri, ne smiju biti učesnici ovakvih incidenata, a upravo zbog toga u Pravilniku za licenciranje su za iste predviđene žestoke kazne, koje idu u do isključenja iz fudbalske organizacije.

Tako u članu 45. (nesportsko ponašanje) Disciplinskog pravilnika stoji:

(1) Ko se nesportski ponaša prema igraču svog ili protivničkog tima, službenom licu utakmice, sportskom radniku i gledaocima u toku igre, poslije igre na terenu za igru ili van njega, a u vezi sa nogometnim/fudbalskim sportom, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 6 utakmica
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 3 mjeseca.
(2) Ako se prekršaj iz st. 1. ovog člana, okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja do 10 utakmica,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije do 2 godine.
(3)Pod nesportskim ponašanjem podrazumijeva se: psovanje, pljuvanje, nepristojni gestovi, prigovaranje i prkošenje odlukama službenih lica utakmice , kao i izazivanje igrača svoga i protivničkog tima, sportskih radnika i gledalaca riječima, pokretima i gestovima, kao i sve radnje koje mogu štetiti ugledu nogometnog/fudbalskog sporta.

No, to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik dotakao se i fizičkog obračuna, što ovo iz Trebinja i jeste, pa član 53. (fizički napad sportskog radnika) kaže:

(1)Sportski radnik, koji fizički napadne igrača, sportskog radnika svoga ili protivničkog kluba ili gledaoca, biće kažnjen zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(2)Ako je prekršaj iz st. 1. ovog člana učinjen prema funcioneru nogometne/fudbalske organizacije, članu takmičarskog organa ili službenom licu utakmice, sportski radnik će biti kažnjen zabranom vršenja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 500 KM do 1.000 KM.
(3)Ako se prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, sportski radnik će biti kažnjen isključenjem iz nogometne fudbalske organizacije i novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.
(4)Za pokušaj će biti kažnjen.

Drugim riječima, Jakirović i Ivančić će sasvim sigurno biti žestoko kažnjeni, samo je pitanje da li će se njihov sramotni čin okvalifikovati kao lakši ili teži prekršaj, mada je i pticama na grani jasno o čemu se radi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.