Novi stadion

Vlada odobrila izgradnju stadiona vrijednog skoro 100 miliona eura, zvat će se po legendi

Edmir Škorić

Fudbalska legenda Gheorghe Hagi godinama već govori da želi novi stadion, a čini se da će mu se san uskoro i ostvariti.

Rumunska vlada najavila je da će stadion u Constanti biti srušen, a da će na istom mjestu biti izgrađen novi vrijedan 97,5 miliona eura. Stadion će nositi ime upravo po bivšem kapitenu reprezentacije Rumunije.

Plan je da se na novom stadionu igra za dvije godine i četiri mjeseca, a isti je odobrila rumunska vlada na prijedlog Ministarstva razvoja. Novi stadion imat će 18.000 sjedećih mjesta.

„Na prijedlog Ministarstva razvoja, javnih radova i uprave, Vlada je na današnjoj sjednici odobrila izgradnju stadiona „Gheorghe Hagi“ u općini Constanța. Objekt će imati kapacitet od 18.000 sjedećih mjesta, a sadržavat će i poligon za fudbal i atletiku (staza sa 6 traka) s tribinama od oko 1.000 sjedećih mjesta", navodi se.

"Također će imati koristi od vanjskog uređenja, komunalne mreže, ograde i parkirališta za igrače i službene osobe. Uz osnovne funkcije, uz sportsku namjenu, zgrada stadiona će integrirati i niz komplementarnih funkcija, kao što su dvorane za treninge, konferencijski centar, izložbeni prostor, administrativni, komercijalni i ugostiteljski prostori".

Stadion će se naravno izgraditi u skladu sa svim propisima najviših standarda koje zahtijeva UEFA. Teren će biti dužine 105 m i širine 68 m, a igraća podloga bit će izgrađena od prirodne trave, u hibridnom sustavu, opremljena svim sustavima navodnjavanja, odvodnje i odmrzavanja i grijanja.

Sadašnji stadion otvoren je 1970. godine, a moderniziran 1999. godine. Ima kapacitet od 15.500 sjedećih mjesta.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Gheorghe Hagi je još u maju najavljivao da je projekat stadiona spreman, ali se nada da će ta konstrukcija biti podignuta za najviše dvije godine.

U ovom trenutku Farul svoje domaće utakmice igra u Ovidiuu, na stadionu od 4.500 mjesta, dok čeka da se izgradi novi stadion koji će po svemu sudeći biti i jedan od domaćina utakmica Rumunije u kvalifikacijama za SP, EURO i u mečevima Lige nacija itd...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.