Problemi u grupi I jer jedna od reprezentacija ne želi da igra protiv Kosova

Rumuni ih ne priznaju

Problemi u grupi I jer jedna od reprezentacija ne želi da igra protiv Kosova

Edmir Škorić

Nogometne reprezentacije Kosova i Rumunije smještene su u istu grupu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Rumunija je jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, a zbog toga bi čak Rumuni mogli da predaju mečeve svom "nevidljivom rivalu".

Teodor Maleškanu, nekadašnji ministar spoljnih poslova Rumunije, ističe da je rješenje to da se reprezentacija njegove zemlje jednostavno ne pojavi na utakmicama sa Kosovom.

"Kosovo ne priznaju brojne države, uključujući i nas. Nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Ono što možemo da uradimo je da naš Nogometni savez, putem Razvana Burleanua, obavi razgovore sa državama koje imaju isti stav kao Rumunija i da zajedno dođe do rješenja koje neće uništiti cijeli sistem, ali ni zanemariti veoma jasan stav Rumunije", naveo je Meleškanu.

No, ako se ne iznađe nikakvo rješenje, onda ono najgore...

"Ono što tada možemo da uradimo je... Da izgubimo 3:0 (službenim rezultatom) od Kosova. Bolje i to nego da igramo protiv reprezentacije nekoga koga ne priznajemo", rekao je on.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kako je objavio rumunski portal GSP, Rumunski nogometni savez bi dosta izgubio ako ne bi igrao protiv Kosova. Mogli bi uostalom da budu izbačeni iz kvalifikacija zbog uplitanja politike tamo gdje joj nije mjesto.

U grupi I se pored Kosova i Rumunije nalaze i Švicarska, Izrael, Bjelorusija i Andora. Prije nekoliko godina Ukrajina je odbijala ugostiti Kosovo, pa se meč igrao u Poljskoj.

Top Komentari

pjanke.sa
Ne dodjes na utakmicu i cao.
7 1
Zoilomas
Ja kako je vrijeme došlo da cigani Rumuni ne priznaju ljude koji su vjekovima živjeli ovdje prije njih.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi