Foto: A. Čaušević

Slovan iz Bratislave pred evropskim proljećem

Zrinjski ih je do posljednje minute imao u šaci, a sada su na pragu osvajanja grupe u Evropi

Eldar Ganibegović

Sezona 2022/23. mogla je biti historijska za bh. fudbal. Mogla je to biti sezona u kojoj će po prvi put Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika u UEFA-inim klupskim takmičenjima. Mogla, ali nije. Zrinjski je bio tako blizu, ali je ispao u play-offu Konferencijske lige od Slovana iz Bratislave u dramatičnoj završnici.

Prvaci Bosne i Hercegovine nesretnim autogolom Savića ispali su u prvom pretkolu Lige prvaka od Sheriffa (1:0) i takmičenje nastavili u Konferencijskoj ligi gdje su na krilima Nike Jankovića izbacili Tiranu i Tobol, te zakazali play-off dvomeč protiv Slovana.

Slovački prvak u Mostar je stigao s velikim očekivanjima i s najavama pobjede iz njihovog tabora, ali su se na kraju u Slovačku vratili poraženi. Presudio je pogodak Nemanje Bilbije u 89. minuti u jednom meču gdje je Zrinjski bio jedina ekipa na terenu i dominirao od početka do kraja meča.

Zatim revanš u Slovačkoj za sedam dana i jedna od najdramatičnijih utakmica jednog bh. kluba ikada u Evropi. Obje ekipe su promašile velike šanse, nula je bila na semaforu sve dok u 66. minuti nije ušao Ramirez. Minut nakon toga pogodio je za 1:0.

Otišlo se u produžetke, gdje u 103. minuti nakon jednog prekida i odbijene lopte pogađa Savić i novo veliko slavlje Mostaraca i cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon mnoštva duela s Bilbijom u 118. minuti Kankava dobija zaslužen crveni karton i činilo se da je definitivno to to. Ipak, u 122. minuti Ramirez hvata makazice i nevjerovatnim golom donosi penale gdje se bolje snalaze Slovaci i odlaze u Konferencijsku ligu.

Kolo prije kraja grupne faze ovog takmičenja Slovan je u relativno dobroj grupi koju je dobio prvi na tabeli i ima veliku šansu da osigura evropsko proljeće.

Nakon pet odigranih kola Slovan je prvi na tabeli grupe H s osam bodova koliko ima i Basel, Pyunik Luke Juričića je treći sa šest, dok Žalgiris ima pet poena.

# TIM BODOVI
1. Slovan 8
2. Basel 8
3. Pyunik  6
4. Žalgiris 5

Grupa je ovo u kojoj i dalje svi timovi imaju šansu da prođu dalje, a u najboljoj poziciji je svakako Slovan kojem bi pobjeda u Litvaniji protiv Žalgirisa garantovala prvo mjesto na kraju i prolaz dalje. 

Za prvo mjesto odgovaralo bi im i da oba meča grupe H u šestom kolu završe neriješeno.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

S obzirom na to da imaju lošiji međusobni skor protiv armenskog Pyunika, na drugo mjesto bi mogli pasti ukoliko odigraju neriješeno sa Žalgirisom, a Pyunik pobijedi Basel.

Najgora opcija za njih u kojoj bi mogli i ispasti jeste da izgube u Litvaniji, a da Pyunik pobijedi Basel. Tada bi se formirala mini tabela na kojoj bi Basel, Slovan i Žalgiris imali po četiri boda, pa bi u zavisnosti od rezultata u posljednjem kolu odlučivala gol razlika.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.