Trijumf nad Osijekom

Marko Livaja ponovo dizao publiku na noge u derbiju, 'izdajnik' žestoko dočekan na Poljudu

Midhat Šljivak

Fudbaleri Hajduka su u derbiju 16. kola HNL-a na Poljudu ugostili Osijek i u jednom zaista dobrom meču slavili su pobjedu od 3:1, a ponovo je u centru pažnje bio Marko Livaja koji je u ovom meču ponovo svojim sjajnim potezima dizao publiku na noge i vodio je svoj tim do veoma bitnog trijumfa.

Hajduk i Osijek odmjerili su snage u 16. kolu HNL-a. Bio je to duel drugoplasiranog i trećeplasiranog tima, a na kraju je splitski velikan upisao pobjedu.

Splićani odlično otvaraju meč i u 10. minuti stižu do vodećeg pogotka. Marko Livaja se odlično oslobodio pratilaca, uposlio je Emira Sahitija, a ovaj postiže pogodak za prednost domaćeg tima od 1:0.

Hajduk je 20-ak minuta dominirao terenom. Pored gola domaći stvaraju još nekoliko šansi, a Osijek je zatim uspio konačno zaprijetiti preko Miereza, no Sentić je to odbranio.

U 25. minuti Osijek ima veliku šansu. Leovac ubacuje na pet metara, Sentić promašuje loptu, a Mijo Caktaš promašuje prazan gol.

Bivši igrač Hajduka je tokom svakog dodira s loptom 'nagrađen' zvižducima i Torcida mu očigledno ne oprašta odlazak iz kluba.

Hajduk na šansu Caktaša odgovara u 32. minuti. Čolina prolazi po desnoj strani, odigrava povratnu loptu, ona pogađa Jugovića i kreće prema golu, Ivušić to čupa.

Novu veliku šansu gosti stvaraju u 45. minuti. Nakon kornera Caktaša, Jugović gađa glavom, Sentić fenomenalno brani i spašava svoj tim.

Korner koji je uslijedio ipak donosi izjednačenje. Marin Leovac je doečao loptu na vrhu kaznenog prostora i udarcem iz prve pogađa mrežu Sentića za rezultat prvog poluvremena od 1:1.

Tempo igre u nastavku je poprilično pao, a uzbuđenja stižu tek u 68. minuti kada sudija svira penal za Splićane. Nakon duela Barišića i Livaje, lopta pogađa u ruku fudbalera Osijeka, a pregledom VAR tehnologije sudija s Kipra pokazao je na penal.

Očekivano, loptu je na 11 metara namjestio Marko Livaja. Uslijedila je panenka za 2:1 i veliko slavlje domaćih navijača.

Pet minuta kasnije Sahiti je u velikoj šansi za Hajduk. Krovinović ga proigrava, ovaj izbacuje Bralića fenomenalnim driblingom, izlazi sam na Ivušića, golman Osijeka skida zicer.

Ipak, u 79. minuti pobjednik je odlučen jer je Hajduk stigao do trećeg gola. Mlakar nakon ubačaja Sahitija glavom zabija za prednost od 3:1.

To je bio i konačan rezultat ovog susreta i spltiski klub došao je do velika tri boda u derbiju te je povećao prednost nad Osijekom.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Splićani su ostali drugoplasirani s 34 boda, Osijek ima 27, a vodeći DInamo 35 bodova i dvije utakmice manje.

HNL, 16. kolo: Hajduk - Osijek 3:1

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.