Važan trijumf bh. košarkaša

Od sigurnog vodstva do drame u Skenderiji: BiH pobijedila Mađarsku!

Midhat Šljivak, foto: T. Hebib

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Skenderiji u 9. kolu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo savladala selekciju Mađarske rezultatom 83:78 te je ostala u igri za plasman na Mundobasket.

Košarkaši Bosne i Hercegovine odigrali su u Skenderiji veoma dobar meč i zasluženo su pobijedili Mađare, iako je tim Adisa Bećiragića bio izuzetno oslabljen u ovom susretu.

Uvodne minute ovog meča donose izjednačenu košarku, a bh. selekcija pravi prvu značajniju prednost krajem krajem prve dionice. U nekoliko navrata bilo je plus šest, a nakon 10 minuta igre naš tim je imao pet poena prednosti, 23:18.

Odličnom odbranom i korištenjem svake šanse u napadu selekcija Bosne i Hercegovine tokom druge dionice odlazi i na dvocifrenu razliku. Protivnik nije imao pravi odgovor i izgledao je nemoćno.

Razlika je išla i do plus 16, a na veliki odmor reprezentacija BiH odlazi rezultatom 52:38.

Međutim, selekcija Adisa Bećiragića odigrava katastrofalno treći period i dozvolila je protivničkoj selekciji potpuni povratak u meč te prelazak u vodstvo.

Ispustila je bh. selekcija čak 17 poena prednosti, Mađari dolaze do preokreta i na ulasku u posljednju dionicu poenima Zolatana Perla dolaze do vodstva 64:62.

Posljednja dionica očekivano donosi dosta uzbuđenja. Do četiri minute prije kraja igralo se koš za koš, a zatim solo dionica Kenana Kamenjaša i njegova trojka donosi bh. timu sedam poena prednosti, 75:68.

Nije reprezentacija BiH više dopustila povratak Mađarskoj u meč. Uspjeli su mirno završiti meč i doći do veoma važne pobjede u borbi za Mundobasket.

Selekciju Bosne i Hercegovine do trijumfa je vodio sjajni Kenan Kamenjaš. Ubacio je 20 poena i imao je 14 skokova, a pratio ga je Aleksandar Lazić sa 16 ubačenih poena.

Kod Mađarske Marko Filipović je ubacio 17 koševa, a Zoltan Perl je dodao 15.

Kvalifikacije za SP, 9. kolo:

BiH - Mađarska 83:78 (23:18, 29:20, 10:26, 21:14)

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

BiH: Čampara 9, Gegić 14, Kamenjaš 20, Lazić 16, Vrabac 11, Avdić, H.Delalić 3, A.Delalić, Penava 8, Roberson, Sejfić 2, Tomić.

Mađarska: Benke 9, Filipović 17, Keller 7, Perl 15, Vojvoda 13, Goloman 6, Hopkins 3, Kiss, Lukacs, Pongo, Somogyi, Baradi 8.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.