Bh. košarkaši dočekuju Mađarsku: Trijumf nas ostavlja u utrci za Mundobasket
FOTO: T. Hebib

Duel se igra u Skenderiji

Bh. košarkaši dočekuju Mađarsku: Trijumf nas ostavlja u utrci za Mundobasket

Haris Zilić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Skenderiji igra duel devetog kola kvalifikacija za Mundobasket, protivnik je selekcija Mađarske. Naši momci večeras traže pobjedu koja bi nas ostavila u utrci za historijski plasman na Svjetsko košarkaško prvenstvo. Susret počinje u 20 sati.

U istoj situaciji su i Mađari pa tako bi večeras mogli gledati odličan meč i nadamo se na kraju pozitivnom ishodu po naše momke.

Naša reprezentacija ulazi dosta oslabljenja. Poznato je da igrači iz Eurolige i NBA lige ne mogu nastupati u novembarskom prozoru, tako da nećemo moći računati na usluge Džanana Muse i Jusufa Nurkića.

Pored toga zbog povreda neće biti Miralema Halilovića, kaoi Emira Sulejmanovića, a na povredu se žalio i Edin Atić, tako da je i njegov nastup upitan.

Dakle od rostera sa Eurobasketa nećemo moći računati na pet košarkaša od čega su čak četvroica iz udarne petorke.

Lideri naše selekcije protiv Mađara trebali bi biti John Roberson i Amar Gegić, a očekujemo da Aleksandar Lazić i Kenan Kamenjaš odigraju dobre role.

Oglasi

Selektor Adis Bećiragić svjestan je trenutne situacije u ekipi i pozvao je navijače da napune Skenderiju u petak navečer.

“Ovakve situacije djeluju pozitivno na ekipu. Pitanje je koliko je kvalitet onda igrača koji trebaju zamijeniti te igrače. To ćemo vidjeti. Što se tiče psihologije, vjerujem da će to utjecati pozitivno. Ipak, kvalitet je stvar koja se pokazuje na terenu kada se igra. Što se tiče motivacije, sigurno ćemo biti motivisani. Iskreno se nadam da će ovakva situacija izroditi i nekog heroja, tako bude često", rekao je Bećiragić na jučerašnjoj press konferenciji i dodao:

“Znamo njihovu ekipu. Oni najbolje igraju zadnjih šest sekundi, a nama je bio moto da moramo igrati 30 sekundi, a znamo da napad traje 24 sekunde. Razbijali smo njihove kretnje, ali onda dolazi do izražaja talenat njihovih pojedinih igrača. To posebno rade zadnjih šest sekundi. Moramo imati ogromnu podršku navijača, oni moraju odraditi svoj posao više nego dobro. U suprotnom će biti veoma teško. Pozivam sve ljude koji vole ovu državu da dođu i bodre nas“, dodao je Bećiragić.

Vodeća u našoj grupi sa omjerom 7:1 je Litvanija, zatim slijedi Francuska(6:2), Crna Gora(5:3), Bosna i Hercegovina(4:4), Mađarska(4:4) te (Češka 3:5).

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati tri prvoplasirane selekcije i sasvim je jasno da je naš najveši konkurent Crna Gora koja u novembarskom prozoru gostuje Češkoj te dočekuje Litvaniju.

Kvalifikacije će biti okončane u februaru 2023. godine kada će reprezentacija BiH biti domaćin Crnoj Gori te gost Mađarskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi