Postao je legenda u Splitu, da li će sviju sada razočarati?

Navijači Hajduka zbog vijesti vezane za Livaju neće moći zaspati

Samir Mlaćo
Status legende u Splitu uživa sjajni napadač Marko Livaja (29), no mnogi navijači Hajduka često strahuju da bi Livaja mogao dobiti 'jaku ponudu' i ipak napraviti još jedan sjajan transfer. O tome se još više priča nakon Svjetskog prvenstva gdje je Livaja pokazao klasu, iako je stigao iz 1.HNL.

Livaja je i pored velikog broja ponuda prije dvije godine ponuda odlučio da se vrati u Hajduk, te je brzo potvrdio klasu.

Hajduk je osvojio i trofej Kupa, do titule pored Dinama ne može, no 29-godišnjak neumoljivo rešeta mreže.

Šansu je dobio i na Svjetsko prvenstvu u Kataru gdje je upisao i jedan pogodak te asistenciju.

Ponovo je privukao pažnju iz Italije gdje je igrao, pa Calciomercato prenosi da ga u svoje redove žele Verona i Torino.

Na klupi Torina je hrvatski stručnjak Ivan Jurić, Livaju dobro poznaje, no pitanje da li bi on zaista pristao na bilo kakve pregovore. Isto se odnosi i na Hajduk, a vjerni navijači kluba iz Splita sigurno bi imali šta poručiti Upravi kluba ukoliko pristane na pregovore sa Italijanima.

Livajina vrijednost je osam miliona eura, no u slučaju prodaje brojka bi sigurno porasla.

Livaja je u Italiji igrao za Inter, Cesenu, Atalantu i Empoli. 2016. godine je napustio Empoli i nastupao za Rubin Kazan, Las Palmas i AEK Atenu, a zatim početkom februara 2021. godine potpisao za Hajduk.

Za reprezentaciju Hrvatske upisao je 20 nastupa uz četiri pogotka.

Hajduk je prije par dana prodao Stipu Biuka koji je dogovorio angažman u Los Angeles FC, a Splićani su dobili 6.5 miliona eura, te 20 posto od narednog transfera.

Ukoliko se uračunaju bonusi u vrijednost transfera, ovo je druga najveća prodaja igrača u historiji kluba iz Splita.

Jedini igrač koji je bio skuplji jeste Nikola Vlašić na kojem je od prodaje Evertonu Hajduk zaradio 10.8 miliona eura.

Radi se i o drugoj najskupljoj kupovini ekipe Los Angelesa, koja je trenutni prvak MLS-a, a Biuk je potpisao ugovor do 2026. godine.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Biuk će imati jako veliku konkurenciju u napadačkom dijelu terena. Najveća zvijezda kluba je Carlos Vela koji je u prošloj sezoni postigao 12 golova, te je dodao 14 asistencija.

Najbolji strijelac bio je Cristian Arango, ali najpoznatiji igrač ovog kluba je Gareth Bale, a osim njega tu je i bivši igrač Barcelone, Cristian Tello.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.