Katastrofalno i amatersko korištenje VAR-a od strane engleskih sudija ne može nadomjestiti bodove Arsenalu i Brightonu (Foto: Screenshot)

John Brooks suspendovan, čeka se Lee Mason

Jedan 'zaboravio' crtati linije, drugi ih povlačio gdje ne treba - Skandal za skandalom u Engleskoj

M. Šljivak

Sudija John Brooks suspendovan je sa dužnosti koje je trebao večeras obavljati u VAR sobi u gradskom derbiju između Liverpoola i Evertona, ali i s derbija koji se igra u srijedu između Arsenala i Manchester Cityja. Razlog je skandalozna greška koju je napravio u subotu kada je Brightonu crtao pogrešne linije ofsajda u duelu protiv Crystal Palacea i direktno je utjecao na rezultat.

Engleske sudije su nakon proteklog vikenda ponovo u centru pažnje. Desile su se dvije skandalozne greške i to na utakmicama Arsenal - Brentford, te Crystal Palace - Brighton.

Lee Mason je skandalozno 'zaboravio' nacrtati linije u duelu Arsenala i Brentforda kod izjednačujućeg gola gostiju i ukrao je dva boda Topnicima.

Sličnu grešku imao je i John Brooks. On je u duelu Crystal Palacea i Brightona izvlačio pogrešne linije. Poništio je čist gol Pervisa Estupinianu jer je povukao liniju s Jamesom Tomkinsom umjesto Marcom Guehijem, koji je bio zadnji igrač odbrane.

Tako je Brooks signalizirao da je fudbaler Brightona u ofsajd poziciji. Poništen je čist pogodak ovom timu, pa izvinjenje Udruženja sudija na čelu s Howardom Webbom neće previše pomoći u ovom slučaju Brightonu i Arsenalu.

John Brooks trebao je u naredna tri dana odraditi dvije velike utakmice. Određen je kao VAR sudija za derbije Liverpoola i Evertona, te Arsenala i Manchester Cityja, ali njega neće biti tamo.

Udruženje engleskih sudija (PGMOL) odlučilo je povući Brooksa s dužnosti. Umjesto njega u VAR sobi će na ovim mečevima biti Andre Marriner i David Coote.

"John Brooks je zamijenjen u VAR sobi za utakmice Liverpoola i Evertona, te Arsenala i Manchester Cityja. Andre Marriner i David Coote će preuzeti njegove dužnosti", potvrđeno je.

Odluke o Leeju Masonu još uvijek nema. Iz Arsenala traže njegovu suspenziju i izvjesno je da ni ovog 51-godišnjeg sudiju nećemo gledati u VAR sobi u narednim utakmicama Premiershipa.

Usprkos svim kaznama niko Arsenalu i Brightonu ne može vratiti bodove. Ove greške su ogromne i mogle bi neku od ekipa skupo koštati u ostatku sezone.

Chris Foy: "Uzrok je ljudski faktor"

Chris Foy iz Udruženja engleskih sudija (PGMOL) objašnjava šta se dešavalo i žali što je došlo do greške kojoj je uzrok ljudski faktor.

"VAR je provjeravao je li bilo ofsajda u začetku akcije i je li Ethan Pinnock blokirao Gabriela. Gledali su je li bilo prekršaja i odlučili da nije, pa na kraju i nije bilo reakcije".

"U izgradnji akcije kod gola, Christian Norgaard koji je bio asistent, nalazio se u ofsajd poziciji. Istina je da u VAR sobi nisu crtali linije. To se računa kao greška ljudskog faktora. Da su crtali linije gol bi bio poništen", rekao je Foy.

Novi šef sudija Howard Webb pozvao jen a strpljenje i razumijevanje za sudije.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Otvoren sam i transparentan te pokušavam spustiti zavjesu na priče o odlukama. Mnogi se ljudi ne slažu s odlukama, ali uz pomoć naših kolega iz TV kuća pokušavamo doći do toga da bolje razumiju odluke koje se donose i da ih lakše prihvate", rekao je Webb.

Ipak, ne postoji normalna osoba koja može prihvatiti brutalne greške iz sedmice u sedmicu koje se dešavaju u jednoj od najboljih liga svijeta i koje korištenje VAR-a srozavaju na amaterizam.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.