Najveći posjed lopte u posljednjih deset godina na mečevima El Clasica.

U pitanju je posjed lopte

Ovo se nije desilo 10 godina: Apsolutna, ali uzaludna dominacija Real Madrida!

Eldar Ganibegović

U prvoj utakmici polufinala španskog kupa Barcelona je sinoć na Santiago Bernebau stadionu slavila protiv Reala. Domaći tim je, ipak, imao dominaciju u jednom segmentu igre, no to im nije puno pomoglo.

Sinoć je odigran El Clasico između Real Madrida i Barcelona, a katalonski tim je slavio s 0:1 i tako jednom nogom zakoračio u finale španskog Kupa Kralja.

Jedini gol na utakmici djelo je zaoravo igrača Real Madrida, Edera Militaoa, koji je u 26. minuti nesretno zatresao svoju mrežu.

Iako je za domaće porazan podatak da nisu uputili niti jedan šut u okvir gola, ipak je Real Madrid u jednom segmentu igre bio apsolutno dominantan.

Prema zvaničnoj statistici, Real Madrid je imao najveći posjed lopte u posljednjih deset godina u duelima El Clasica, 64,7%.

S druge strane, Barcelona je zabeležila najslabiji posjed u istom periodu, ali u svim odigranim utakmicama, u svim takmičenjima, 35,3%.

Brojke su iznenađujuće ako uzmemo u obzir da je Barcelona s vremenom navikla na tu tiki-taku i vrtoglavu igru dodavanja. U suštini, uloge su se obrnule.

Ustvari, Xavi je nekako promijenio stil igre svog tima, te se sinoć prilagodio Real Madridu i uspio doći do pobjede na teškom gostovanju. 

Uprkos velikom posjedu lopte protiv njihovih najvećih rivala, još jedna zanimljiva stvar je bila da Madriđani nisu imali nijedan udarac u okvir gola na domaćem terenu, prvi put od 2010. godine.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Novi El Clasico ćemo gledati već za 17 dana u okviru 26. kola Primere. Igrat će se na Camp Nou stadionu, a prvi susret u Madridu dobio je Real s 3:1.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.