Sergio Busquets rekorder je po broju nastupa u El Clasicu.

Španski veznjak neumoljiv

Ni Messi ni Ramos: Sergio Busquets sinoć je postavio rekord jedinstven u svijetu fudbala!

Eldar Ganibegović

Sinoć je na Santiago Bernabeu stadionu u Madridu odigran još jedan El Clasico, a veznjak Barcelone, Sergio Busquets, postavio je veliki rekord kada je u pitanju najveći derbi na svijetu.

U okviru prve utakmice polufinala španskog Kupa Kralja sinoć su se na Santiago Bernabeu stadionu sastali Real Madrid i Barcelona, a gosti su slavili s 0:1.

Iako oslabljeni odsustvom Lewandowskog, Pedrija i Dembelea, gosti su stigli do pobjede na vrućem gostovanju autogolom nesretnog Edera Militaoa iz 26. minute.

Kapitensku traku u dresu Barcelone po 24. put ove sezone nosio je veznjak Sergio Busquets koji je postavio i veliki rekord.

Veznjak katalonskog kluba postao je igrač s najviše nastupa u El Clasicu. Sergio Busquets ima 46 nastupa i ispred je Sergija Ramosa i Lea Messija - do sada su odigrali 45 utakmica u povijesti El Clasica. 

Ovaj legendarni veznjak od uglednog španskog "Sporta" dobio je i nadimak nakon sinoćnje utakmice, a on glasi: "Vladar El Clasica". 

Sergio Busuquets dijete je Barcelone. Prvi nastup u seniorskoj momčadi imao je 13. septembra 2008. u prvenstvenoj utakmici protiv Racing Santandera (1:1).

Njegov prvi El Clasico na Camp Nou stadionu odigrao se tri mjeseca kasnije kada je Barcelona slavila 2:0 protiv Real Madrida, a Sergio Busquets je ušao u igru u 63. minuti umjesto Eidura Gudjohnsena.

S druge strane, prvi El Clasico na stadionu Santiago Bernabeu bila je historijska pobjeda Barcelone (2. maja2009., 2:6), gdje je Busquets u 85. minuti zamijenio Yayu Tourea.

Sergio Busquets najčešće je igrao s Real Madridom, naravno, u Primeri- nastupio je u ukupno 28 utakmica, od kojih je 25 počeo u prvoj postavi. S Busquetsom u momčadi, Barcelona je pobijedila 21 od 45 Classica, a španski veznjak bio je kapiten u sedam utakmica.

Real Madrid je i tim s kojom je Sergio Busquets odigrao najviše utakmica u karijeri, a slijede ga Sevilla (40), Athletic Bilbao i Atletico Madrid (po 38).

Ugovor Sergija Busquetsa s Barcelonom vrijedi samo do kraja ove sezone. Španskimediji javljaju kako je Busquets spreman prihvatiti smanjenje plate, ali nije krio ni razočaranje tromošću postupaka Joana Laporte.

"Još nismo sjeli i pregovarali, jer niti jedna strana ne smatra da je vrijeme za početak pregovora. Na kraju sezone, kada odluči o svojoj budućnosti, javit će nam se",objasnio je Laporta u razgovoru za "Sport".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.