Mostarski derbi pružio je jako dobar fudbal i navijači su konačno mogli uživati u jednoj utakmici Premijer lige Bosne i Hercegovine

Trijumf Zrinjskog nad Veležom u odličnoj utakmici

Bh. prvak melje redom: Zahuktali Rođeni nisu mogli zaustaviti Plemiće

Midhat Šljivak, foto: Admin Čaušević

Zrinjski je u mostarskom derbiju na stadionu 'Rođeni' savladao Velež s 3:1 u odgođenom susretu 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Za razliku od sarajevskog derbija u kojom nije viđeno ništa, Rođeni i Plemići su pružili otvoren i dobar fudbal, a gosti na kraju nose tri boda.

Zrinjski je nastavio s pobjedama i juriša prema novoj tituli prvaka Bosne i Hercegovine. Plemići su danas kao gosti savladali i gradskog rivala Velež s 2:1.

Uvodnih 15-ak minuta meča nije donijelo previše uzbuđenja. Plemići iz prve šanse dolaze do vodstva, a do gola su stigli u 19. minuti susreta.

Pogotku je prethodila greška mladog veznjaka Veleža Tarika Šikala. On je poklonio loptu Silviju Ilinkoviću na 20-ak metara od gola, fudbaler Plemića ju je povukao i zatim udarcem matira Bogdanovića za prednost Zrinjskog od 1:0.

Nekoliko minuta kasnije Zrinjski je u prilici da dodatno poveća prednost. Mario Tičinović se našao u odličnoj poziciji, Bogdanović odličnom odbranom spašava.

Velež je imao pokušaj preko Wallacea, lagan je to plijen bio za Marića, ali u 29. minuti ni golman Zrinjskog nije mogao napraviti ništa nakon jako loše reakcije svojih kolega u odbrani.

Lauš je dobo ubacio u sredinu kaznenog prostora prema Nerminu Haskiću. Loše reaguje Baršić, Memija to nije ispravio i Haskić postiže gol za 1:1.

Samo pet minuta kasnije Plemići stižu do drugog gola. Lauš gubi jednu loptu na sredinu terena, uslijedila je brza tranzicija, Ćuže ubacuje s desne strane, a Tomislav Kiš glavom postiže svoj prvi gol u dresu Zrinjskog za prednost gostiju od 2:1.

Treba istaći da je Kiš neposredno prije gola imao jednu dobru šansu. Bogdanović mu je skinuo zicer.

Do kraja prvog dijela Zrinjski kontroliše igru. Pokušali su Plemići doći i do trećeg gola, no rezultat se nije mijenjao i ostalo je 2:1 nakon prvih 45 minuta.

I uvodne minute nastavka pripadaju gostima. Izgledao je Zrinjski mnogo bolje na terenu, a Kiš je u 57. minuti mogao riješiti pitanje pobjednika u ovom susretu. Sam je bio na pet metara, ovog puta glavom tuče pravo u Bogdanovića.

U 63. minuti Zrinjski dolazi do trećeg gola. Kiš spektakularno asistira Antoniju Ivančiću, Pršeš ga kasni zatvoriti, a Ivančić postiže pogodak za 3:1.

Nakon trećeg gola tim Krunoslava Rendulića se malo povlači. Prepuštena je lopta rivalu koji međutim nije imao previše ideje u napadu, pa su svi napadi veoma lagano zaustavljani.

Potom Zrinjski vraća i posjede lopte na svoju stranu. Nemoćno su Rođeni izgledali na teren, dok je veliki rival prelagano dolazio do šanse da ugrozi gol Veleža.

Tek u finišu meča Rođeni su ponovo malo stisli gradskog rivla. Rezultat se međutim nije mijenjao i ostalo je 3:1 za Zrinjski koji nezadrživo juriša ka novom naslovu prvaka Bosne i Hercegovine.

Treba svakako istaći i fantastično suđenje najboljeg bh. sudije Irfana Peljte i njegove ekipe. Još je jednom pokazao da je sami evropski vrh.

Premijer liga, 17. kolo:

Velež - Zrinjski 1:3 (Haskić 29' / Ilinović 19', Kiš 34', Ivančić 63')

Velež: Bogdanović, Zeljković, Pršeš, Hrkač, Šikalo, Blagojević, Dejanović, Lauš, Domić, Wallace, Haskić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski: Marić, Barišić, Ćorluka, Kiš, Ivančić, Čuže, Jakovljević, Sučić, Ilinković, Memija, Tičinović.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.