Zategnuti odnosi između Barcelone i Real Madrida ne zaustavljaju projekat stvaranja Super lige (Foto: EPA)

Barcelona i Real Madrid ne odustaju

Samo jedna tema zaustavlja sve ratove Barcelone i Real Madrida: "Ništa ne kvari planove"

Midhat Šljivak

Barcelona i Real Madrid su, uz italijanskog velikana Juventus, glavni zagovornici osnivanja evropske Super lige. Njihov stav o ovom takmičenju se ne mijenja iako su najveći španski klubovi trenutno u jako lošim odnosima zbog 'slučaja Negreira' i optužnice protiv katalonskog velikana.

Barcelona i Real Madrid ne odustaju od kreiranja Super lige iako su ovi timovi trenutno u jako lošim odnosima nakon što je Real podržao istragu protiv Katalonaca u slučaju oko plaćanja sudija.

Super liga je projekat koji je u prethodnim godinama ujedinio velike rivale. Oni uz Juventus silno žele da ovo takmičenje zaživi pa su sve ratne sjekire zakopane kada se priča o njegovom kreiranju.

"Izvori bliski Super ligi jasno govore kako ne vide nikakve dodatne tenzije između Barcelone i Real Madrida zbog 'slučaja Negreira'. Ovaj slučaj ne kvari njihove planove o kreiranju takmičenja", piše novinar Mario Cortegana i dodaje:

"Real Madrid je ranije želio izbjeći bilo kakve akcije protiv Barcelone jer su se plašili narušavanja odnosa. Čelnici lige svjesni su toga i uvjereni su da Real nema nikakve loše namjere", tvrdi on.

Barcelona je u prethodnom periodu često prozivala upravo Real Madrid zbog svega što im se dešavalo. Mnogi smatraju da je upravi kraljevski klub zaslužan za dosta toga što ide protiv Barce u posljednje vrijeme.

Ipak, vrlo je moguće da s obje strane ima i određene glume. Njima je cilj da budu u dobrim odnosima zbog Super lige i dosta je onih koji misle da je sve predstava za javnost.

"Navijači su jasni - Žele Super ligu"

Evropska Super liga projekat je kojeg predvode Barcelona, Real Madrid i Juventus. Oni žele kreirati vlastito takmičenje, nezavisno od UEFA, a prvi pokušaj kreiranja lige je propao nakon odustajanja engleskih klubova i tužbi koje je pokrenula krovna kuća evropskog fudbala.

Ipak, nakon što je većina tužbi odbačena, čelnici Super lige krenuli su ponovo u kreaciju projekta. Kontaktirano je više od 50 klubova širom Evrope, ali malo je detalja koje je iznio direktor takmičenja Bernd Reichart.

"Rano je govoriti o bilo kakvim detaljima. Prvo je najbitnije da imamo solidno legalno uporište za kreiranje lige. Za to moramo čekati odluku o tužbi UEFA s Evropskog suda pravde. Nakon toga ćemo lakše pregovarati s klubovima", rekao je Bernd Reichart i nastavlja:

"Ono što možemo reći je da želimo minimalno 14 utakmica za svaki klub u evropskoj sezoni. Klubovi će imati mogućnost većih prihoda, a članovi lige bi se dobijali kroz domaća prvenstva kao i kroz rezultate iz prethodnih sezona".

"Postojat će više liga. Bit će ukupno između 60 i 80 timova i imat ćemo priliku gledati najveće zvijezde jedne protiv drugih. To publika želi vidjeti. Navijači su jasni", rekao je Reichart.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Želja je da se UEFA i ECA (Evropska asocijacija klubova) što više udalje od klubova.

"Svi govore kako su inovacije nemoguće zbog UEFA i ECA i njihovog monopola. Mnogi od njih imaju sukobe interesa, UEFA stalno prijeti klubovi nemaju mogućnost da se organizuju", poručio je šef projekta Super lige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.