Ruskinja Marina Granovskaia ljetos je napustila Chelsea

Šta se desilo najmoćnijoj ženi u fudbalu nakon 20 miliona teške "šut karte" od prepotentnog tajkuna?

Admin Čaušević

Opravdano se dugo godina smatrala najmoćnijom ženom u fudbalu. Besprijekrona i jako sposobna u svojim pregovorima bila je glavni mozak za kreiranje kluba koji je dva puta u razmaku od desetak godina pokorio fudbalsku Evropu. Ljetos je otjerana sa radnog mjesta i tu je počeo sunovrat jednog od najvećih klubova današnjice. 

Iza lica glamurozne i diskretne dame se dugo godina krila najmoćnija žena u svijetu fudbala. Postala je to u kasnim 30-im godinama, ali nakon višedecenijskog sjajnog rada sve se srušilo kao kula do karata.

Marina Granovskaia je uspjela kupiti povjerenje Romana Abramovicha kao nikad. U Chelsea je stigla 2003. godine, postepeno je napredovala i 2014. godine je prekomandovana u izvršnog direktora.

Koliko je bila stroga najbolje je na svojoj koži osjetio čuveni kapiten Plavaca John Terry kada se pregovaralo oko produženja ugovora: "Prihvati ili od*ebi", poručila je Marina štoperu.

Školovanje je završila 1997. godine i od tada je počela raditi za Abramovicha i sticati njegovo povjerenje. Poslije dugogodišnje saradnje postala je njegova desna ruka.

Ruski tajkun joj je toliko vjerovao da joj je dao ovlasti i da odlučuje u njegovo ime. Čak ga je zastupala i na brojnim sastancima te je svima jasno znala dati do znanja da je ona šefica.

Realizovala je veliki broj odličnih transfera. Za to su joj bile potrebne 1.5 milijarde dolara. Sve se isplatilo jer je Chelsea postao jedan od najvećih klubova svijeta, ali i dvostruki prvak Evrope pošto je Liga prvaka osvojena 2012. i 2021. godine.

Jednostavno je uspjela izgraditi reputaciju žene koja ono što želi to i dobije. Ruskinja je 2021. godine proglašena i najboljom direktoricom u Evropi.

Njen privatni život je prava misterija. Nije uopšte poznato da li ima muža ili djece, a u javnosti se uopšte ne pojavljuje. Jedino je to radila na klupskim događajima ili prilikom poziranja sa igračima.

Britanski mediji su ranije pisali da je uspjela zaraditi ogromno bogatstvo od 1.9 milijardi dolara, ali i da je zbog otkaza inkasirala nevjerovatnih 20 miliona eura.

Kao što je poznato Abramovich je zbog ruske agresije na Ukrajinu morao prodati Chelsea, a jedna od prvih stvari koju je prepotentni američki tajkun uradio je bio otkaz Granovskaiji.

Od tada Granovskaiji nema ni traga ni glasa. U medijima se ne pojavljuje, a svi profili na društvenim mrežama su joj ugašeni i mnogi se pitaju šta joj se desilo.

S obzirom da posjeduje i kanadski pasoš teško je vjerovati da je ova 48-godišnjakinja dobila bile kakve sankcije ili joj je imovina suspendovana.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Iako je Chelsea napustila sa gorkim okusom u ustima, prije otkaza se pobrinula za posljednji veliki posao pošto je u ugovor talentovanog Tina Livramenta uključila opciju da Plavci imaju pravo prvootkupa za 40 miliona eura.

Njenim odlaskom je počeo i sunovrat kluba iz Londona koji bez obzira na uloženih 600 miliona eura u dva prijelazna roka nije ni približna prijetnja kao što je to bio slučaj u Abramovichevoj eri.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.