Bez obzira što tvrdi da mu je san drugačiji

Huseinbašić tvrdi šta tvrdi, ali još uvijek nije izgubljen

Eldar Ganibegović

Denis Huseinbašić je nakon novog nastupa za U-21 selekciju Njemačke dao izjavu da mu je san zaigrati za A selekciju te zemlje i vjerovatno je izgubljen za Bosnu i Hercegovinu, no, da li je sve to baš tako?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je posljednjih godina dobila nekoliko sjajnih pojačanja u vidu fudbalera koji su rođeni i odrasli su van Bosne i Hercegovine.

To su prije svih Anel Ahmedhožić, Dennis Hadžikadunić, Adi Nalić, te Benjamin Tahirović koji je debitovao prije pet dana protiv Islanda. Sva četiri navedena fudbalera "odgojila" je Švedska i mogli su nastupati i za tu reprezentaciju.

Ako smo dobili četiri "bitke" protiv Šveđana, čini se da protiv Nijemaca gubimo kada je u pitanju veznjak Koelna, Denis Huseinbašić.

On je ove sezone eksplodirao u Koelnu i na taj način započeo ozbiljnu seniorsku karijeru. Selektor Faruk Hadžibegić i direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović, još prije Farukovog imenovanja, pokazali su interesovanje za njega. 

Kada je u novembru 2022. godine Huseinbašić pozvan u U-21 selekciju Njemačke za prijateljski meč s Italijom, Misimović je za SportSport.ba rekao da je sve u redu i da je Denis predao za pasoš Bosne i Hercegovine.

Tada je postigao gol na debiju, a prije nekoliko dana bio je strijelac i u svom drugom nastupu za U-21 selekciju Njemačke u prijateljskom susretu protiv Japana (2:2).

Na ljeto se igra U-21 Evropsko prvenstvo i ukoliko Huseinbašić tu nastupi za Njemačku, više neće imati pravo mijenjati reprezentaciju i do kraja karijere moći će igrati samo za Njemačku.

Prema novim FIFA-inim pravilima, ukoliko igrač stariji od 21 godine nastupi za bilo koju selekciju u zvaničnom susretu, više nema pravo mijenjati reprezentaciju.

Kako je još trećeg jula 2022. godine Huseinbašić napunio 21 godinu, to znači da bi nastupom na U-21 Evropskom prvenstvu i definitivno izgubio pravo igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Takav primjer vidjeli smo u vidu Vladana Kovačevića koji je s 22 godine nastupao za U-21 selekciju Bosne i Hercegovinu, te stoga nema pravo da igra za Srbiju.

"Ako zaigram na Evropskom prvenstvu, sve je gotovo. Želim biti tu i dat ću sve od sebe za to. To će biti najljepši dan u mojoj karijeri", rekao je Huseinbašić.

"Moj cilj je da igram za seniorski tim Njemačke. Uvjeren sam da to mogu uraditi u narednih nekoliko godina", dodao je.

Međutim, sve dok i zvanično Huseinbašić ne bude izgubljen - nije izgubljen. Sjetimo se kako je Asmir Begović došao u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Tada je selektor Zmajeva bio pokojni Miroslav Ćiro Blažević i pod njegovom selektorskom palicom Begović je debitovao za našem nacionalnom timu.

Golman Evertona ima 11 upisanih nastupa za U-20 selekciju Kanade i mogao je braniti i za tu zemlju, no na kraju je odluka pala na Bosnu i Hercegovinu.

Bio je itekako neodlučan, baš kao što je slučaj i s Huseinbašićem. Međutim, dok je u medijima govorio da želi braniti za Kanadu, istovremeno je završavao papirologiju kako bi zaigrao za naš nacionalni tim. Za nadati se da je takav slučaj i s Huseinbašićem. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Begović je debitovao u oktobru 2009. godine kada je dobio samo jedan jedini minut na gostovanju u Estoniji (0:2) i tako je zauvijek postao naš. 

Za sada je u reprezentativnoj karijeri Begović upisao 63 nastupa za Bosnu i Hercegovinu s kojom je igrao i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.