U nevjerovatnoj završinici savladan Olympiakos

Džanan Musa prvak Evrope s Real Madridom!

Midhat Šljivak

Košarkaši Real Madrida osvojili su naslov prvaka Evrope nakon što su večeras u Kaunasu u nevjerovatnom finalu savladali Olympiakos 79:78.

Olympiakos i Real Madrid danas u Kaunasu odlučivali o pobjedniku Eurolige za ovu sezonu. Odigrali su zaista dobru utakmicu, a na kraju je madridski velikan došao do 11. trofeja u klupskoj historiji.

Izjednačena košarka se igrala u uvodnim minutama. Prvu ozbiljniju razliku pravi Olympiakos koji na krilima Sache Vezenkova pravi seriju od 15-3 i dolazi na 12 poena prednosti u prvoj dionici, 24:12.

Ipak, do kraja prvog perioda Real smanjuje zaostatak. Oni su ti koji su četvrtinu zaključili serijom 5-0 i došli su na minus sedam nakon deset minuta igre, 24:17.

Olympiakos je imao prednost do sredine druge dionice, da bi Real potom novom serijom od 7:0 nakon dugo vremena došao do prednosti, 31:29.

Potom se igralo koš za koš, Real u finišu prvog poluvremena u jednom trenutku odlazi na pet poena prednosti, ali na odmor se odlazi neriješenim rezultatom 45:45.

Interesantna košarka igrala se i u nastavku. Treća dionica donosi za nijansu bolju igru Olympiakosa koji je uglavnom bio u prednost i nakon 30 minuta igre tim iz Pireja je ponovo u prednosti, 63:59.

Grčki velikan je održavao prednost i u posljednjoj dionici. Dominirao je čudesni Sasha Vezenkov, imao je podršku u Canaanu i Mckissicu, ali Real je konstantno bio blizu i ušlo se u veoma uzbudljive posljednje sekunde.

Trojkom Sergija Rodrigueza Real dolazi na minus jedan 78:77, Olympiakos potom promašuje napad i Realu je ostalo 10 sekundi da pokuša poentirati za vodstvo ili pobjedu.

U tome su i uspjeli. Sergio Lllul pogađa za 79:78 i Olympiakosu su ostale tri sekunde da poentira za pobjedu. Nisu uspjeli i Real osvaja 11. titulu.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Džanan Musa je na parketu proveo 15 minuta i ubacio je šest poena uz četiri asistencije. Sergio Rodriguez je ubacio 15, Tawares 13, a Hezonja 12.

Aleksandar Vazenkov je večeras bio nezaustavljiv za Real. Bugarski košarkaš je ubacio 29 poena i imao je devet skokova. Canaan je dodao 21.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.