Odlučio da sreću potraži negdje drugo

Jordi Alba odlazi iz Barcelone uzdignute glave, takav godspodski potez se ne pamti u Španiji

Endin Čaušević

Iskusni španski reprezentativac Jordi Alba odlučio je da na kraju ove sezone napusti Barcelonu, a zvanična potvrda očekuje se već danas od strane katalonskog kluba. Međutim, Alba je oduševio navijače svojim potezom zbog kojeg će mu vrata ovog kluba biti zauvijek otvorena.

Jordi Alba je u Barcelonu stigao još na ljeto 2012. godine iz Valencije za 14 miliona eura i pokazao se kao pun pogodak jer je deset godina imao zacementirano mjesto na lijevom beku u startnoj postavi.

Ovaj 34-godišnjak s Barcom je uspio da osvoji sve što je mogao, a iako ima ugovor na još godinu dana odlučio je da je najbolje na kraju ove sezone da spakuje kofere i sreću potraži u nekom drugom klubu.

Očekivalo se da će Alba ostati i iduće sezone, ali jasno je da on ne želi i u narednoj sezoni da "grije klupu" i cilj mu je da pronađe klub u kojem će biti starter.

Alba je deset godina bio starter u ekipi Barcelone, ali se to ove sezone promijenilo nakon što je zablistao mladi Alejandro Balde koji je istisnuo iskusnog lijevog beka iz startne postave.

Nakon Sergija Busquetsa sigurno da će i odlazak Albe biti veliki udarac za Barcelonu, ali u klubu mu nikada neće zaboraviti ono što je pristao da napravi.

Naime, iskusni igrač je odlučio da će oprostiti čak pola dugovanja koja klub ima prema njemu. Radi se o višemilionskom iznosu, a Alba je poručio da 50% dugovanja oprašta jer na taj način želi pomoći klubu da na ljeto dovede što kvalitetnija pojačanja, te naravno vrati Lionela Messija.

Taj potez oduševio je navijače Barcelone, a Alba je pokazao da mu novac uopšte nije bitan i dokazao je kakvu ljubav ima prema katalonskom klubu.

No, Gerard Romero objavio je da Busquets i Alba neće biti jedini koji će napustiti klub. Očekuje se da će još jedan od prvotimaca do kraja sezone saopštiti da također ide s Camp Noua, ali nije poznato o kome je riječ.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Što se tiče Albe on je u dosadašnjem dijelu sezone u dresu Barcelone odigrao 29 utakmica, dao je dva gola i upisao šest asistencija. Golove koje je dao su itekako pomogli Barci da dođe do bodova u trenucima kada se "lomila" borba za prvaka Španije.

Također, jasno je da će Barcelona morati izabrati i nove kapitene jer od četvorice izabranih njih dvojica napuštaju klub. Ostaju još Sergi Roberto i Marc-Andre ter Stegen i bit će zanimljivo vidjeti ko će im se pridružiti na listi, te ko će biti prvi kapiten od naredne sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.