Poražavajuća statistika u prvenstva Bosne i Hercegovine

CIES objavio zanimljivo istraživanje

Premijer liga BiH vodeća na svijetu po trenerskim promjenama

Midhat Šljivak

Premijer liga Bosne i Hercegovine procentualno je vodeća na svijetu po promjeni trenera u klubovima iz najvećeg ranga takmičenja. Prema Međunarodnom centru za sportska istraživanja i statistiku (CIES) naša liga je vodeća po smjenama trenera i 91.7 posto klubova je mijenjalo trenere u ovoj sezoni.

Premijer liga Bosne i Hercegovine često se među trenerima spominje kao prvenstvo u kojem je definitivno najteže raditi jer klubovi nemaju previše strpljenja za rad na dugoročne staze.

Svaka sezona u Bosni i Hercegovini donosi konstantne smjene na mjestu trenera. Iz sedmice u sedmicu se vide nova lica na klupama i prema statistici Međunarodnog centra za sportska istraživanja i statistiku, Premijer liga BiH procentualno najviše mijenja trenere od svih svjetskih liga.

CIES-ovi podaci govore da je 91.7 posto timova promijenilo trenera ove sezone. To je zaista i istina jer je jedini trener NK Široki Brijeg Ivica Barbarić uspio zadržati posao kroz kompletnu sezonu.

Ostatak lige je mijenjao trenere iz kola u kolo, pa smo eto barem po nečemu na vodećem mjestu u svijetu fudbala.

Veoma visok procenat promjene trenera je i u Prvoj ligi Sjeverne Makedonije gdje je 90.9 posto klubova ove sezone odlučilo promijeniti trenera.

Treneri su se ove sezone namjmanje mijenjali u Indiji. Tamo se trenerima očigledno vjeruje i procentualno je samo 9.1 posto klubova promijenilo trenere.

U najboljim evropskim ligama 55 posto engleskih klubova je ove sezone mijenjalo trenere, Španci i Francuzi 50 postom, njemački klubovi 44.4 posto, a 35 posto timova iz Serije A.

Treba svakako istaći da je i ranijih sezona Premijer liga Bosne i Hercegovine bila u samom vrhu po promjeni trenera i ovakva statistika nas definitivno ne treba čuditi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prava je rijetkost u bh. fudbalu da neki trener dobije višegodišnji mandat u jednom klubu. Uglavnom se preko trenerskih leđa traže promjene i bolji rezultati i čelnici timova nemaju previše strpljenja.

Hoće li tako biti u budućnost ostaje nam da vidimo. Trenutno je naša liga neslavni rekorder i poprilično je poražavajuće vidjeti ovakvu statistiku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti