Nevjerovatna priča o legendi fudbalske igre

Kao dječak je uvijek bio taj koji ide na gol jer je najmanji, a do 31. godine je uspio sve u fudbalu

Admin Čaušević

U neka druga vremena kada se fudbal igrao na ulici i za raju važila su dva nepisana pravila. Onaj čija je lopta igra u napadu, a ko je najslabiji odnosno najmanji, a želi igrati završavao bi na golu. To je bio slučaj i sa čovjekom koji je kada je odrastao postao najbolji na svijetu, a možda i najbolji ikad.

Želja, ambicije i glad su ga doveli do svjetskog vrha. Čim je počao trenirati fudbal pokazivao je osobine lidera, a na kraju je to i postao.

Dok nije počeo igrati fudbal obično je bio žrtva ismijavanja pa i na neki način iživljavanja svojih vršanjaka. Odlučio je početi trenirati fudbal i svim onim što su ga zadirkivali je servirao hladnu osvetu.

Iako su ga vršnjaci ponižavali, treneri su imali drugačije mišljenje te su odmah vidjeli da se radi o velikom talentu. Na početku je igrao kao veznjak, a zatim je 170 cm visoki legendarni fudbaler postao desni bek.

Lahm iz dječački dana

Danas 39-godišnji Phillip Lahm je već šest godina u penziji. Od fudbala se oprostio sa 33 godine, na opšte iznenađenje svih. A sve vrijedno u fudbalu je osvojio do svoje 31 godine.

Legendarni Nijemac je fudbal počeo igrati u lokalnom klubu Gern, sa 11 godina je odlučio da trenira, a poslije toga ga je skautirao Bayern.

Kao posljedica zadirkivanja stvorio se nevjerovatan pobjednički mentalitet. Mrzi da gubi u bilo čemu, zna se čak i naljutiti ako izgubi partiju na PlayStationu.

Tokom svoje fudbalske karijere na terenu se postidio samo jednom i to kao 17-godišnjak. Prisjetio se toga njegov prvi trener Andreas Theilacker. Bilo je to kada je u protivničkoj ekipi bila djevojčica.

"Nije znao da se nosi u takvoj situaciji, nije znao kako igrati protiv djevojčice", kazao je Theilacker.

Kako mu je odmicala fudbalska karijera postajao je sve veći i veći autoritet tako da je dobio čast da istovremeno bude kapiten Njemačke i Bayerna.

Nakon što je 2013. godine osvojio s Bayernom sve na klupskom nivou vrhunac karijere je doživio 2014. godine kada je na kultnoj Marakani u zrak podigao trofej prvaka svijeta.

Zbog osjećaja za igru, brzine, odličnog centaršuta i fantastične fudbalske inteligencije dodijeljen mu je nadimak Magični patuljak.

Zahvaljujući odličnoj sposobnosti prilagođanjva za vrijeme Pepa Guardiole znao je igrati u veznom redu i imati ulogu organizatora, dok je mnogim ljubiteljima fudbala ostao upamćen po odličnom nadopunjavanju po desnoj strani Bayerna zajedno sa Arjenom Robbenom.

Lahm je već dugo u braku sa suprugom Claudiom s kojom ima dvoje djece

Već dugi niz godina je u braku sa Claudiom Schattenberg s kojom ima dvoje djece. Voli diskretan život i nema puno prijatelja među fudbalerima tako je na njegovoj svadbi bio prisutan samo Andreas Ottl koji mu je inače najbolji prijatelj.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Po okončanju karijere 2017. godine okrenuo se humanitarom radu te promociji fudbala, dok nema ambicija za značajniju funkciju u nekom klubu te je angažovan kao direktor organizacije Evropskog prvenstva 2024. godine. 

Lahm je sigurno u jednom trenutku bio najbolji desni bek svijeta, a gledajući njegovu karijeru i šta je sve postigao s pravom mu se može dodijeliti i epitet najboljeg ikad. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.