Legenda do legende

Dok čekaju Džekin potpis Turci se prisjetili igrača iz BiH koji su tamo ostavili neizbrisiv trag

Endin Čaušević

Edin Džeko doputovao je jutros u Istanbul gdje će potpisati ugovor s Fenerbahčeom. Dok se čeka zvanična potvrda da je Džeko potpisao za turskog velikana mediji u toj zemlji prisjetili su se nekih od fudbalera iz Bosne i Hercegovine koji su nastupali u Turskoj.

Džeko će sigurno biti veliko pojačanje i jedna od najvećih zvijezda koja je stigla u Tursku u prethodnim godinama i zbog toga nije čudo što se prati Dijamantov svaki korak otkako je sletio u Istanbul.

Bh. napadač je već na ljekarskim pregledima i uskoro se očekuje da potpiše ugovor, te da Fenerbahče predstavi svoje veliko pojačanje fudbalskoj javnosti.

Dok se čeka zvanična potvrda Fenerbahčea da je Džeko potpisao ugovor mediji u Turskoj odlučili su se prisjetili nekih od najboljih fudbalera iz Bosne i Hercegovine koji su nekada nastupali u njihovoj zemlji.

Mnogi fudbaleri iz BiH igrali su u Turskoj, a i danas ima dosta njih koji svoj hljeb zarađuju upravo igrajući u toj zemlji.

Turci su se prisjetili onih najboljih koji su nekada igrali u Turskoj, a naravno na vrhu te liste našla su se dva dobro poznata imena. Naravno, to su Elvir Baljić i Elvir Bolić koji su najbolje dane svojih karijera proveli u Turskoj.

Igrali su za najveće turske klubove i ostavili neizbrisiv trag, ali i otvorili vrata mnogim igračima iz naše zemlje koji su kasnije odlučili da idu u Tursku.

Baljić je briljirao u dresu Fenerbahčea iz kojeg je u legendarnom transferu 1999. godine otišao u Real Madrid. Još je igrao za Bursaspor, Galatasaray, Konyasport, Ankaragucu i Istanbulspor u kojem je 2008. godine završio karijeru.

Što se tiče Bolića on je također igrao za dva najveća turska kluba, a to su Fener i Galata. U Turskoj je igrao još za Gaziantepspor, Istanbulspor i Malatayspor.

Na listi je i Kenan Hasagić. Legendarni bh. golman u Turskoj je nastupao za Altay, Gaziantepspor i Basaksehir.

Turci su se prisjetili i Miralema Pjanića koji je jedini aktivan danas. Pjanić je u Turskoj proveo jednu sezonu kada je bio u Bešiktašu na posudbi iz Barcelone, ali se nije previše proslavio u klubu iz Istanbula.

Na listi je i Sead Halilagić koji ima bh. pasoš i pamtimo ga još iz Željezničara. U Turskoj se skrasio igrajući za Bešiktaš, a još je igrao za Istanbulspor i Adanaspor gdje se penzionisao 2003. godine. Do prije nekoliko godina bio je u akademiji Bešiktaša.

U Turskoj je svojevremeno igrao i nekadašnji bh. reprezentativac Vedin Musić. Stigao je 1996. godine u Istanbulspor, a pet sezona proveo je i u dresu Antalyaspora.

Kratku avanturu u Turskoj imao je i Zvjezdan Misimović koji je u iznenađujućem transferu iz Wolfsburga prešao u Galatasaray. Tu je bio samo jednu sezonu i nije se previše naigrao, te je otišao put Rusije gdje je igrao za moskovski Dynamo.

I na kraju ove liste Turci su se prisjetili i legendarnog Safeta Nadarevića. Nekadašnji bh. defanzivac je u Tursku stigao 2008. godine kada je potpisao za Eskisehirspor, te je četiri godine bio nezamjenjiv u prvom timu.

Naravno, sigurno da treba spomenuti i Edina Višću koji već godinama igra u Turskoj. Ostavio je neizbrisiv trag u Basaksehiru, a bivši bh. reprezentativac trenutno je član Trabzonspora.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Od aktivnih igrača izdvajaju se Amir Hadžiahmetović i Ibrahim Šehić koji nastupaju za Bešiktaš, odnosno Konyaspor.

Također, od u Turskoj su trag ranije ostavili Riad Bajić, Ermin Zec, Haris Hajradinović, Nihad Mujakić, Marko Mihojević, Deni Milošević, Daniel Graovac...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.