Zbog lažnog svjedočenja

Luka Modrić i Dejan Lovren mogli bi dobiti dugogodišnje zatvorske kazne

Midhat Šljivak

Luka Modrić i Dejan Lovren otpuženi su u Hrvatskoj za davanje lažnih iskaza u slučaju protiv Zdravka Mamića koji se prethodnih godina vodio na sudu u Osijeku. Ako budu proglašeni krivim hrvatskim zvijezdama prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

Općinski sud u Osijeku podigao je danas optužnicu protiv hrvatskih fudbalera Luke Modrića i Dejana Lovrena. Oni su optuženi za davanje lažnih iskaza u slučaju izvlačenja novca iz Dinama zbog kojeg su nekadašnji čelnici Dinama Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Modrić i Lovren su tokom istrage u ovom slučaju promijenili iskaze. Na svjedočenju tokom suđenja Modrić se dosta toga nije sjećao.

"Ne sjećam se" i "Ne mogu se tačno sjetiti", bile su česte rečenice Modrića na pitanje sudije u slučaju Mamić, a na pitanje novinara zašto je promijenio iskaz Modrić je kratko rekao:

"Nisam ja ništa promijenio", viknuo je i odjurio je automobilom, a pred sudom se izvinio jer je pogriješio o temi o kojoj je pričao:

"Mislio sam da se radi o podjeli novca između Mamića i mene, a ne s Dinamom. Izvinjavam se, vjerovatno sam pogriješio", poruka je Luke Modrića.

S druge strane Dejan Lovren je istakao kako je promijenio iskaz jer nije znao šta priča u istrazi.

"Tog dana mi je kći bila operisana. Davao sam iskaz šest sati i u USKOK-u se nisu najbolje ponašali prema meni", rekao je na suđenju Lovren.

Ako bi hrvatske zvijezde bile proglašene krivim u ovom slučaju mogli bi završiti na višegodišnjoj robiji. Kazna za davanje lažnih iskaza je od šest mjesec do pet godina zatvora.

Eventualna osuda bila bi svakako velika mrlja u karijeri za oba fudbalera, a posebno naravno za Modrića koji je ikona jedne generacije hrvatskog fudbala i jedan od najboljih veznjaka ikad.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Modrić i Lovren su odmah nakon promjene iskaza bili optuženi po istoj tački. Ipak, tada su optužbe odbačene dok se ne okonča proces protiv Mamića i društva.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.