Plemićima se otvara lijepa prilika

Tri šanse do grupne faze: Zrinjski saznao potencijalne protivnike i u Evropa ligi

Haris Zilić

Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine fudbaleri Zrinjskog savladali su armenski Urartu u prvom pretkolu Lige prvaka i tako preskočili prvu prepreku u Evropi što im je povećalo šanse i za grupnu fazu evropskog takmičenja.

Zrinjski u drugom pretkolu Lige prvaka igra protiv Slovana. U slučaju da eliminišu prvaka Slovačke sigurno imaju grupe Konferencijske lige bez obzira šta urade u trećem pretkolu Lige prvaka ili play-offu Evropa lige.

Ako Zrinjski bude eliminisan od Slovana u drugom pretkolu Lige prvaka seli u treće pretkolo Evropa lige.

U trećem pretkolu Evropa lige gledat ćemo 14 ekipa, tačnije sedam parova.

Direktan plasman u treće pretkolo Evropa lige po nacionalnom koeficijentu osigurali su grčki Olympiacos i češka Slavia Prag, ali ti timovi ne mogu biti protivnici Zrinjskom u trećem pretkolu jer su u ligaškoj stazi gdje čekaju poražene iz duela Dnipro 1- Panathinaikos i Servette - Genk.

Zrinjski neće imati status u trećem pretkolu Evropa lige jer će svi poraženi timovi biti u jednom bubnju u šampionskoj stazi tako da nema statusa nositelja, tako da je moguće da igra sa bilo kojim timom od deset poraženih u drugom pretkolu Lige prvaka iz šampionske staze.

U drugom pretkolu Lige prvaka u šampionskoj stazi gledamo duele:

Breidablik - Kopenhagen
Molde - Helsinki
Žagiris - Galatasaray
Dinamo Zagreb - Astana
Qaraba - Rakow
Zrinjski - Slovan
Ludogorets - Olimpija
Sheriff - Maccabi Haifa
BATE Borisov - Aris Limassol
Hacken - Klaksvik

Recimo da Zrinjski nastavi put u trećem pretkolu Evropa lige i plasira se zatim u play-off Evropa lige u najmanju ruku bi izborio grupnu fazu Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Još jedna uspješna prepreka vodi Plemiće u historijsku grupnu fazu, da li preko Slovana ili preko trećeg pretkola Evropa lige, saznat ćemo. Ako kojim slučajem bude poražen i u prektolima Lige prvaka i Evropa lige, treću sreću će imati u play-offu Konferencijske lige.

Dakle, Zrinjski će u ponedjeljak u žrijebu saznati potencijalnog protivnika u trećem pretkolu Lige prvaka ako eliminšu Slovan i pptencijalnog protivnika u trećem pretkolu Evropa lige ako budu poraženi od Slovana.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.