Zrinjski gura sjajno, Željezničar napravio lavovski posao koji je FK Sarajevo poništio

Borba za koeficijente

Zrinjski gura sjajno, Željezničar napravio lavovski posao koji je FK Sarajevo poništio

H. Zilić

Od sezone 2024/2025 UEFA će promijeniti formate takmičenja u svim evropskim kupovima, tako da će doći do značajnih promjena što će imati dosta uticaja i na nacionalne saveze.

U Ligi prvaka će učestvovati 36 ekipa umjesto dosadašnje 32, ali format ostaje isti kroz pretkola, dok će se u narednim sedmicama odlučiti kako će se popuniti još četiri mjesta.

Evropa liga će doživjeti najveće promjene. Od naredne sezone Evropa liga će također imati četiri pretkola kao i Konferencijska liga, a i proširila je zemlje učesnice.

Pored standardnih zemalja koje su rangirane od 1. do 15. mjesta po UEFA koeficijentu u Evropa ligi od sezone 2024/2025 gledamo i osvajače Kupa u zemljama koje su rangirane od 16. do 33. mjesta na UEFA rang listi i ovo je bitno za Bosnu i Hercegovinu.

Prema trenutnoj koeficijent tabeli naša zemlja je na 41. mjestu nacionalnih saveza sa koeficijentom 9.750, a do pomenutog 33. mjesta male su razlike jer recimo Kosovo na 33. poziciji ima 11.041, Moldavija je na 32. poziciji sa 12.250, a Slovenija na 31. poziciji ima 12.500.

Oglasi

Kosovo je skočilo na 33. poziciju jer je Balkani igrao grupnu fazu Konferencijske lige prošle sezone kada je svojoj državi donio skoro koeficijent 3.000, tačnije 2.875.

Dakle, najbolji scenarij bi bio da Zrinjski ode u grupnu fazu ove sezone i da nama koeficijent skoči oko 11.000, ali ima još kombinacija.

Željezničar je odradio odličan posao u prvom pretkolu Konferencijske lige ove sezone jer je eliminisao nositelja bjeloruski Dinamo Minsk uz remi i trijumf, ali to je sve poništilo Sarajevo koje je sa dva remija eliminisano od gruzijskog Torpeda i ne samo to, Bordo tim je smanjio naš koeficijent jer su već na prvoj prepreci ispali kao nositelji.

U ovoj sezoni naša država brani bodove iz 2019. godine gdje nam je nacionalni koeficijent bio 2.000 i to smo skoro odbranili jer će Zrinjski minimalno igrati play-off Konferencijske lige.

Sarajevo je moglo da nas baci u dobar plus, ali njihove greške moraju ispravljati Željezničar i Borac u drugom pretkolu gdje nam trebaju barem dva remija ili jedan trijumf protiv Nefthcija i Austrije da bi anulirali kiks Sarajeva. Eventualni prolazak u treće pretkolo bio bi bonus.

Oglasi

Ono što je jako bitno je da se naša država bori za mjesto u Evropa ligi u sezoni 2025/2026 i veoma bitan podatak je da Željezničar, Velež, Široki Brijeg i Borac 2024/2025 ne brane skoro ništa bodova u Evropi i ako se kojim slučajem plasiraju u Evropu naredne sezone kroz ligu, svaki pozitivan rezultat u sezoni 2024/2025 na evropskoj scnin bio bi plus za našu državu, dok recimo Zrinjski i Sarajevo brane bodove i moraju se što duže zadržati u Evropi. UEFA svako pet sezona stavlja tim u poziciju da brane bodove. Tako ćemo recimo u sezoni 2024/2025 braniti bodove i sezone 2019/2020.

Bosna i Hercegovina u tekućoj evropskoj sezoni bolje stoji od Armenije, Latvije, Republike Irske koje su ispred, ali vodit će veliku borbu sa Litvanijom i Finskom, e sada tu ima kalkulacija.

Dobro bi bilo da Zrinjski ostvari bolji rezultat od HJK Helsinkija, oba tima su u drugom pretkolu Lige prvaka. Recimo najbolje bi bilo da Zrinjski ode u grupnu fazu, a Helsinki ne ode i tu bi već bili rame uz rame sa Fincima.

Što se tiče Litvanije, Žalgiris je također u drugom pretkolu Lige prvaka sa Zrinjskim pa našoj državi i tu ide varijanta da Zrinjski ode u grupnu fazu, a Žalgiris ostane u pretkolima.

Ako Helsinki i Žalgiris budu bolji ili identični kao Zrinjski onda bi nam najbolji scenarij bio da Željezničar ili Borac odu do play-offa Konferencijske lige, a da tamo ne bude nijedan klub iz Litvanije i Finske. Ova druga opcija je i realna, a vjerovat ćemo da je i prva možda biti ostvarljiva.

Oglasi

Što se tiče koeficijenta za pojedinačne utakmice u šest ovosezonskih utakmica naši klubovi su ostvarili dvije pobjede, tri remija i jedan poraz, dakle koeficijent nam je u plusu. Što se tiče bonus koeficijenata, Zrinjski je tu napravio plus, Željezničar je odradio lavovski posao, koji je nažalost Sarajevo poništilo eliminacijom od Torpeda, prvenstveno smo tu izgubili bodove jer je Sarajevo bilo nositelj, iako Bordo tim nije izguubio meč u regularnom dijelu, imaju dva remija ako je to je neka utjeha.

Po završetku pretkola u svim evropskim takmičenjima znat ćemo kako stojimo na nacionalnim koeficijentima. UEFA je pooštrila kriterije tako da svaki rezultat kluba puno znači za jednu državu. Vjerujemo da će naši klubovi u naredne dvije sezone praviti što bolje rezultate u Evropi i da ćemo već od 2026. godine imati klub u Evropa ligi.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Da pojasnimo još jednom, zemlje rangirane od 16. do 33. mjesta na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata imat će prvaka u pretkolu Lige prvaka, osvajača Kupa u pretkolima Evropa lige i dva kluba u pretkolima Konferencijske lige, svi klubovi kreću od prvih pretkola. Ako prvak osvoji i Kup onda viceprvak ide u prvo pretkolo Evropa lige.

Ekipa koja bude u prvom pretkolu Evropa lige ima osigurane četiri utakmice u Evropi, jer bi porazom u prvom pretkolu Evropa lige išao u drugo pretkolo Konferencijske lige, poraz u drugom pretkolu EL vodi u treće pretkolo KL, poraz u trećem prektolu EL vodi u play -off KL, a poraz u play-offu EL vodi u grupe Konferencijske lige.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1678285104
U zeljeznicaru fudbaleri igraju srcem, u sarajevu da bi se prodali lik
4 0
plemic
uzdajte se u zrinjski, svakako imamo največi rejting u europi. ako ovako nastavimo, mogli bi dostići i neprikosnoveno sarajvo-torpedo.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi