Novac čini čuda

Saudijci osnivaju novu ligu s kojom će sve "prekucati", UEFA nemoćna da to spriječi

Edmir Škorić
Teme:

Saudijci navodno imaju ideju o formiranju svjetske nogometne lige po uzoru na elitnu američku košarkašku ligu, NBA.

Saudijska Arabija iznenadila je sve brojnim ulaganjima u nogomet, dovodeći posljednjih mjeseci neka od najpoznatijih imena svjetskog nogometa.

Počelo je kada je Cristiano Ronaldo potpisao za Al Nassr nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, a mjesecima kasnije pristizali su Karim Benzema, N'Golo Kante, Marcelo Brozović, Roberto Firmino, Sadio Mane, Riyad Mahrez, Fabinho...

Sada, prema pisanju poznatog italijanskog medija Tuttomercato, Saudijci imaju ideju o formiranju svjetske nogometne lige po uzoru na NBA.

Saudijci razmišljaju o formiranju različitih konferencija diljem svijeta poput NBA lige gdje bi najbolji klubovi igrali 'play-off'. Imaju novca za to i UEFA bi zbog toga mogla biti u problemima.

Formirale bi se tri ili četiri konferencije od 16 do 18 klubova, a najbolji bi se na kraju susreli u play-offu.

Ova vijest stigla je nakon što je proteklih dana objavljeno da bi jedan klub iz Saudijske Arabije mogao dobiti poziv za nastup u Ligi prvaka u sezoni 2024/25.

Od sljedeće sezone Liga prvaka će imati 36 klubova, a Saudijci pokušavaju uvjeriti UEFA-u da jedan njihov klub dobije pozivnicu.

Saudijci su već učinili svoju ligu jako privlačnom i atraktivnom, a veliki broj evropskih zemalja uveliko otkupljuje prava za prijenose utakmica. Sve to, jasno, UEFA-i ne pomaže, budući da je većina najboljih igrača svijeta napustilo Evropu, te da bi vremenom mogli opasti interesi za nogometna dešavanja na Starom kontinentu.

Bogati Arapi imaju ogromu ekonomsku moć i doslovno se razbacuju novcem, te su spremni učiniti sve da postanu nogometna sila, iako se to jasno ne može ostvariti tek onako, preko noći.

U Saudijskoj Arabiji žele u budućnosti organizovati Svjetsko prvenstvo i čini se da su zakopali dobre temelje za takvo što.

Uostalom, sve više bogataša iz Saudijske Arabije uključuje se u evropski nogomet, pa je tako odnedavno u vlasništvu ove države Newcastle, zbog čega će nogometna reprezentacija Saudijske Arabije u septembru dva prijateljska meča odigrati upravo na stadionu popularnih Svraka, kultnom St. James' Parku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.