UEFA spremila nove promjene, osvajanje Kupa će imati veći značaj: Šta to znači za bh. klubove?

Evropa liga se proširuje

UEFA spremila nove promjene, osvajanje Kupa će imati veći značaj: Šta to znači za bh. klubove?

Haris Zilić

UEFA iz sezone u sezonu sprema promjene u evropskim takmičenjima, pa će tako biti i proširena Evropa liga sa još jednim pretkolom. Tačnije zemlje rangirane od 16 do 33. mejsta imat će predstavnike u kvalifikacijama za Evropa ligu od naredne sezone.

Dakle, ovo je bitno i za Bosnu i Hercegovinu jer naša država je na 40. mjestu, tako da eventualni iskoraci naših klubova u narednoj evropskoj sezoni mogli bi nas dovesti do situacije da se u 2026. godini borimo za mjesto u Evropa ligi.

UEFA je imala ideju da viceprvaci idu u pretkolo Evropa lige, a osvajač Kupa i ostali klubovi po ligaškom plasmanu u kvalifikacije Konferencijske lige, međutim i tu je došlo do promjene.

Nakon pritisaka pojedinih saveza UEFA je ostala pri odluci da osvajač Kupa ide u kvalifikacije za Evropa ligu, a recimo viceprvak u kvalifiakcije za Konferencijsku ligu.

Oglasi

Naravno, ako ekipa osvoji duplu tiulu, onda bi u toj varijatni viceprvak išao u Evropa ligu, a naredna dva tima po plasmanu u Konferencijsku ligu.

U cijeloj priči UEFA je veću važnost dala trofeju u Kupu nego tituli viceprvaka što je možda i malo nerealno.

Dakle, od naredne sezone zemlje koje budu plasirane od 16.- do 33. mjesta na UEFA rabking listi imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka, jedan klub u pretkolu Evropa lige i dva kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Države plasiran od 34. do 50. mjesta među kojima je Bosna i Hercegovina imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka i tri kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Četiri nasjlabije rangirane države imat će predstavnika u preliminarnoj rundi Lige prvaka i dva predstavnika u pretkolu Konferencijske lige.

Što se tiče proširenja Evropa lige, dodajmo da ekipe koje budu poražene u prvom pretkolu Evropa lige idu u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje budu poražene u drugom pretkolu Evropa lige idu u play off Konferencijske lige, a ekipe koje budu poražene u play-offu Evropa lige idu u grupnu fazu Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ono što je bitno za bh. klubove je podatak da naš tim u pretkola Evropa lige ide ako bude poražen u drugom pretkolu Lige prvaka.

Timovi koji budu poraženi u preliminarnoj rundi i prvom pretkolu Lige prvaka sele u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Dave_22
hocete li napokon jednom ispravno napisati clanak vezano za uefa takmicenja i kvalifikacije? otkud vam to da iz prvog pretkola europa lige porazeni ide u trece pretkolo konferencijske? Fali vam trece pretkolo europa lige u ovom ludom opisu gdje porazeni ide.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti