Šokantna ideja UEFA-e koja bi mogla zauvijek promijeniti Ligu prvaka

Spremni za teške odluke

Šokantna ideja UEFA-e koja bi mogla zauvijek promijeniti Ligu prvaka

E. Škorić

Evropska nogometna federacija (UEFA) razmatra mogućnost da uvede "wild cards", odnosno specijalzne pozivnice, kada je u pitanju Liga prvaka.

Nogometna pravila iz godine u godinu se mijenjaju, formati takmičenja konstantno su drugačiji i čini se kako je vladarima ove igre najvažnija zarada, pa čak i ako svjesno ubijaju čari koje sa sobom nose nogomet i njena glavna takmičenja poput Lige prvaka.

Nakon što je ovog ljeta veliki broj zvijezda napustio Evropu i otišao da igra u Saudijsku Arabiju, UEFA je svjesna da bi interes za Ligom prvaka mogao opasti jer ipak nedostajaće neke velike zvijezde poput Ronalda, Benzeme, Kantea, Brozovića...

Upravo je Ronaldo, koji je već pola godine u Al Nassru, neko ko najviše utječe na odluku UEFA-e, odnosno njenu ideju da uvede "wild cards". Ronaldo (38) je ipak neko ko je imao najviše nastupa u Ligi prvaka (183) i najviše golova u tom takmičenju (140) te čak pet osvojenih trofeja.

Kako javlja italijanski portal calciomercato.it, predstavnici UEFA-e ozbiljno razmišljaju o tome da uvedu specijalne pozivnice za klubove izvan Evrope. Pojedini saudijski klubovi tako bi dobili pozivnice za nastup u Ligi prvaka, kako bi se najvećim zvijezdama koje su se odlučile na Bliski istok ipak mogla uživo diviti evropska publika.

Oglasi

UEFA-ina ideja o pozivu saudijskih ekipa vezana je uz skoru reformu cijelog takmičenja. Od 2024. format Lige prvaka značajno će se promijeniti, uključujući i povećanjem broja ekipa s 32 na 36. To bi Saudijcima omogućilo ulazak na evropsko tržište.

Osim toga, promijenit će se i sam sistem odigravanja utakmica. Umjesto dosadašnje podjele u osam gruoa po četiri tima, svi će klubovi biti u jednoj grupi od 36 ekipa, a žrijeb će odlučiti ko s kim igra. Osam najboljih ekipa na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, a sljedećih 16 ekipa takmičit će se u razigravanju za preostalih osam mjesta u ovoj fazi takmičenja.

UEFA je spremna učiniti sve da sačuva popularnost Lige prvaka, koja će nakon dugo godina biti bez najvećih zvijezda poput Ronalda i Messija, ali vladari nogometa pobrinuće se da pronađu način da dvojicu ponajvećih u historiji ipak pratimo u dobro poznatim terminima između vikenda...

Messi je, podsjetimo, potpisao za američki Inter Miami, koji bi, ako se ideja UEFA-e realizuje, vjerovanto uz nekoliko saudijskih timova bio pozvan da se takmiči za trofej "najboljeg klubova u Evropi", bez obzira što su miljama daleko od Starog kontinenta.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Iako sve ovo zvuči bizarno i nezamislivo, do sada su nas mnogo puta uvjerili u snagu novca i da je zapravo nemoguće postalo vrlo lako moguće uz samo nekoliko održanih sastanaka u Nyonu.

Ono što je sigurno, ideji o pristupanju no-EU klubova Ligi prvaka protivit će se istinski ljubitelji u najvažniju sporednu stvar na svijetu, kao i brojni klubovi koji igraju pod okriljem UEFA u njenim takmičenjima.

Top Komentari

HarisADP
Tako i treba, nek neko posere Engleze
1 0
BAJSJECAR1977
Naš Slovenac Čeferin je prevarant 1. klase...debil
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi